Федерацията по тенис получава под наем за 10 години комплекс "Академик"

Федерацията по тенис получава под наем за 10 години комплекс "Академик"

Правителството предостави тенис-комплекса "Академик" в Борисовата градина в столицата, собственост на държавното спортно дружество "Академика 2000" ЕАД, на Българската федерация по тенис. Организацията ще ползва кортовете десет години , за да се създаде и заработи Националния тенис център.

Центърът ще представлява целогодишен тренировъчен център за подготовка и състезания на професионално и любителско равнище, ще предоставя възможности за провеждане на семинари и курсове за обучение на треньори и преподаватели, за осъществяването на съвместна дейност с Международната асоциация по тенис и с Европейската асоциация по тенис, се казва в съобщението на правителството.

Началната наемна цена на имота ще бъде определена от лицензиран оценител, съгласно Закона за независимите оценители, пише още в съобщението.

В края на август преди демонстрационен тенис мач с Борис Бекер премиерът Бойко Борисов заяви, че БФТ ще получи комплекс "Академик. По думите на премиера към комплекса се отпускат един милион лева, като има и опция допълнителни средства да се додадат от Европейската тенис-федерация. Според премиера с отпуснатите средства догодина "Академик" може да посрещне един европейски турнир. В съобщението на правителството обаче не се споменава нищо за обещаната сума.

Още миналата есен федерацията по тенис внесе официално писмо до Министерството на спорта и "Академика 2000" с искане за стопанисване и дългосрочно управление на кортовете. Отдаването им под наем без търг стана с промяна на едно от приложенията към Закона за приватизация и следприватизационен контрол, която дава възможност за сделки с имоти на спортните дружества да става без конкурс.

През юли председателят на борда на директорите на "Академика 2000" Радослав Каратанчев влезе в директен сблъсък с ръководството на федерацията по тенис. В изявление пред медиите той заяви, че федерацията предлага да ползва базата за 70 хиляди лева на година, докато оценители са ѝ определили размер на наема от 500 хиляди лева.

"Аз съм председател на търговско дружество, а не на благотворително", заяви тогава Каратанчев. Той обвини хора от БФТ, че стоят зад публикуването в интернет на снимки, на които дъщеря му Сесил се целува с жена. От БФТ пък му поискаха оставката.

Споделяне

Още от България