Ферхойген открои съпротивата на източноевропейците срещу комунизма

Одобрението на Европарламента бе необходимо, за да могат 25-те държави от бъдещия разширен Евросъюз да подпишат на 16 април в Атина Договора за присъединяване, посочва АФП.

Ферхойген поздрави източноевропейците за съпротивата срещу комунизма

Европейският комисар по разширяването Гюнтер Ферхойген отдаде почит на съпротивата срещу комунизма в страните от Централна и Източна Европа, които се подготвят да влязат в ЕС.

В ушите ни все още звучат виковете за помощ на унгарците при въстанието от 1956 г., каза Ферхойген в реч пред Европейския парламент. Трябваха ни 50 години, за да дадем правилния отговор, посочи той.

Еврокомисарят поздрави поляците, поставили началото на движението, довело до падането на социалистическите режими в Източна Европа, както и чехите и словаците, които през 1968 г. "се опитаха да предизвикат обрат в европейската история и понесоха тежки последствия".

Ферхойген припомни и съдбата на литовци, латвийци и естонци, които в продължение на десетилетия се опитваха да запазят националната и културната си идентичност в условията на политика на русификация. Те успяха да се справят с това изпитание, заяви той.

Комисарят поздрави бъдещите членки на ЕС за усилията, положени от тях, за да изпълнят изискванията за членство. Става въпрос за милиони хора, които от години понасят важни реформи и промени, за да живеят в модерни общества, каза той.

Бих искал в някои страни членки да има същият кураж, същата воля за реформи, които срещнахме в някои страни-кандидатки, добави Ферхойген.

Полша с най-силна подкрепа , Чехия - с най-малка

Присъединяването на Полша - най-голямата от новите страни-членки, бе подкрепено от 509 депутати в европарламента, 25 бяха "против", а 31 се въздържаха.

Присъединяването на Чехия получи най-малък брой гласове - 489, 39 евродепутати бяха "против", а 37 се въздържаха.

В началото на заседанието в залата присъстваха само стотина от общо 624 евродепутати. Това предизвика протест от страна на председателя на групата на Зелените Даниел Кон-Бендит, който подчерта, че депутатите в заседателната зала са по-малко от зрителите на трибуната. Евродепутатите започнаха да прииждат в залата едва при наближаване на момента на гласуването.

Прякото излъчване на дебатите освен това бе затруднено от стачка на персонала в Европарламента, по-специално на преводачите, които настояват за преразглеждане на условията за пенсиониране.

Споделяне

Още от Свят