Фермерски протест блокира главния път София - Варна край Шереметя

Винопроизводители затвориха пътя Поморие – Каменар

Фермерски протест блокира главния път София - Варна край Шереметя

Фермери излязоха на протест и блокираха около 11 часа главния път София - Варна в района на Шереметя край Велико Търново.

Заканват се пътят да остане затворен 4 часа. Изливат мляко, хвърлят домати и яйца в опит да бъдат чути исканията ми. Те се заканват на 7 септември да проведат голям протестен митинг пред парламента в София.

Недоволството на фермерите е продиктувано от задълбочаващите се проблеми в аграрния сектор и политическата криза, която, по думите им, е неспособна да излъчи политики в земеделието и поставя под риск отрасъла.

Докато земеделците се молят изобщо да бъдат включени в актуализацията на бюджета, Европейския съюз се подготвя за Словенското председателство, което дава голяма заявка за сектор "Земеделие", в който са включени биоразнообразието, кръговата икономика, механизма за корекция на въглеродните емисии и работата по Пакет 'Fit for 55', посочват в протесна декларация земеделски организации.

Всички тези европейски приоритети в областта на аграрната политика изглеждат нереални и абстрактни за българските фермери, на фона на всичко случващото се в политиката у нас.

Преди дни пък чашата преля, след като цяло лято фамилните стопанства в сектора на зеленчукопроизводството се бориха със сетни сили срещу сушата и чакаха плодовете на своята реколта, която бе 100% унищожена, понеже Агенцията за борба с градушките към МЗХГ не изстреляли противоградните ракети, поради липса на координация и адекватно мислене, допълват от бранша.

Общо 27 браншови и развъдни организации в селското стопанство настояват в актуализацията на бюджета да бъдат предвидени 70 млн. лв. помощ за спасяване на сектора.

В животновъдството ние работим в кризисна ситуация заради сушата, високите цени на фуражите, горивата и енергията. Същевременно промяна в изкупната цена на продукцията нямаи сме единствените, които не можем да се възползваме от никоя от антикризисните мерки за бизнеса, жалват се фермерите.

Те настояват за незабавно включване на средствата по временната Covid мярка за селското стопанство в актуализацията на бюджета. Тази помощ е жизненоважна за нас, каза съпредседателят на НОКА Симеон Караколев.

Винопроизводители затвориха пътя Поморие – Каменар

Протести и недоволство има и при винопроизводителите. Те излязоха на протест край Поморие. С трактори блокираха пътя Поморие . Каменар до връзката с колелото за Слънчев бряг.

Представители на Националното сдружение на българските лозари настояват за финансово подпомагане за сектора им.

По думите им - от няколко години било нерентабилно да отглеждат грозде за вино и се заканват да изкоренят стотици декари лозя.

Реакция

По-късно от Министерство на земеделието посочиха, че ведомството е предоставило на народните представители Мая Манолова, Албена Симеонова и Пламен Абровски подготвените от него подробни разчети и предложение за актуализация на бюджета.

В тях се съдържа мотивирано предложение, изготвено от експертите на МЗХГ, за промяна на бюджета е в размер на 110.5 млн. лева и е за осигуряване на финансови средства за държавно подпомагане в сектор "Земеделие". То е насочено към разрешаване на специфични проблеми на земеделските стопани чрез прилагане, както на мерки с компенсаторен и превантивен характер, така и на мерки за насърчаване конкурентоспособността на отрасъла и стабилизиране доходите на фермерите, в условията на задълбочаващата се пандемия и все по-реалните рискове от нова вълна на пандемията през есента.

При внасянето на проекта за актуализация на държавния бюджет МФ не призна този разход и не го включи в документа. Очакванията са средствата за бранша да бъдат включени между двете четения на проекта.

Споделяне

Още от България