"Фич" потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на Русия

"Фич" потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на Русия

Международната рейтингова агенция "Фич" потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на Русия в чуждестранна валута на инвестиционно равнище "ВВВ-" с "позитивна" прогноза, предаде БТА.

Агенцията допълва, че краткосрочният рейтинг на Русия в чуждестранна валута е потвърден на равнище "F3".

"Позитивната прогноза отразява продължаващия напредък в укрепването на икономическата политика, която е подкрепяна от по-гъвкав валутен курс, твърд ангажимент за инфлационно таргетиране и устойчива бюджетна стратегия", се казва в съобщението на "Фич".

Прогнозира се растежът на брутния вътрешен продукт на Русия да се забави през 2019 г. до 1.5 процента при 1.8 процента за 2018 г. на фона на влияние от повишването на ДДС. Според рейтинговата агенция през 2020 г. равнищата на растежа ще се възстановят до 1.9 процента.

На 6 юни руската централна банка прогнозира ежегоден растеж на равнище 1.5-2 процента между 2019 и 2021 г.

"Фич" смята също, че руската икономика се е справила добре с априлския кръг американски санкции. Руският министър на финансите Антон Силуанов заяви пред журналисти, че решението на "Фич" за кредитния рейтинг на Русия е признание за устойчивостта на икономиката на външни шокове, както и висока оценка за качеството на макроикономическото регулиране.

Споделяне

Още от Бизнес