"Фич" повиши перспективата на кредитния рейтинг на БЕХ

"Фич" повиши перспективата на кредитния рейтинг на БЕХ

Рейтинговата агенция "Фич" повиши перспективата на дългосрочния кредитен рейтинг в чужда и местна валута на "Българския енергиен холдинг" (БЕХ) от стабилна на позитивна, запазвайки рейтинга на ниво "BB". Промяната не е резултат от усилията на компанията, а заради скорошната ревизия на перспективата на кредитния рейтинг на България от стабилна на положителна. Тъй като БЕХ е собственост на държавата, това се отразява и на неговия рейтинг.

Оценката на емисиите необезпечени облигации на холдинга остава непроменена – на ниво "ВВ-", цитираха от енергийното министерство съобщението на "Фич" от петък.

Кредитният рейтинг на БЕХ представлява самостоятелен кредитен профил на компанията от "b+", повдигнат с две стъпки до ниво "ВВ", отразявайки силните връзки със собственика на капитала на компанията – българската държава.

"Българският енергиен холдинг" има експозиция към въглеродно интензивни дейности чрез своята ТЕЦ, използваща лигнитни въглища, отчитат от рейтинговата агенция. Все пак, общият производствен микс на групата е диверсифициран, като по-голямата част от производството е от атомна енергия и водни източници. Така от "Фич" считат, че проблемите, свързани с екологичното, социалното и корпоративното управление са неутрални по отношение на кредита или имат само минимално въздействие върху него, отбелязват от Министерството на енергетиката.

Споделяне

Още от Бизнес