Фидел Кастро с първа телевизионна изява след близо година

Фидел Кастро с първа телевизионна изява след близо година

Бившият кубински президент Фидел Кастро се появи за първи път от 11 месеца насам по държавната телевизия, предадоха световните агенции. В продължило близо час интервю, направено на запис, той отговаря на въпроси, свързани с международната политика, сред които Близкия Изток и Северна Корея.

В интервюто Кастро говори за неизбежна атака на Съединените щати и Израел срещу Иран и обвинява Вашингтон, че тайно е потопил южнокорейския кораб Чхонан. Сеул твърди, че зад инцидента стои Северна Корея, но според бившия кубински президент Кастро американците се опитват да разпалят враждебността между двете Кореи.

Откакто претърпя операция през лятото на 2006 година, лидерът на кубинската революция се появява рядко по телевизията и на публични места. Вестниците обаче редовно публикуват политчески коментари по международни въпроси от негово име.

Интервюто беше излъчено в деликатен момент за Куба, когато правителството в Хавана се споразумя с католическата църква да пусне 52 политически затворници. Междувременно стана ясно, че седем от затворниците вече са освободени и са заминали за Мадрид.

Споделяне

Още от Свят