Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Филчев мълчи за разследването срещу Бриго

0 коментара

Ако политиците престанат да ходатайстват пред магистратите, тогава и прокуратурата ще информира обществото за всички корумпирани в държавата, заяви днес главния прокурор Никола Филчев. Той обаче избягна да отговори на конкретния въпрос - защо прокуратурата е спряла делото срещу бившия шеф на разузнаването и бъдещ висш съветник за спецслужбите в кабинета на премиера о.з. ген. Бриго Аспарухов. Няколко часа по-късно, при втора среща с журналистите, Филчев каза, че няма информация върху прокуратурата да е оказван натиск за прекратяване на делото срещу Бриго Аспарухов.

Вместо това Филчев прехвърли отговорността на прокуратурата да разследва корумпираните върху политиците и управляващите. Той обаче не спомена имената на онези, които оказват натиск и пречат. По-късно той обясни нежеланието си да навлиза в подробности, обяснявайки, че "натискът се упражнява по един много рафиниран начин". Днес Филчев се позова на китайския опит, където партията и държавата подкрепяли категорично и безусловно борбата с корупцията. Само преди три месеца Филчев отново се позова на чужд опит - практиките в Беларус, обещавайки да създаде специално звено за корупцията във висшите етажи на властта.

Прокуратурата увърта за делото срещу Бриго Аспарухов

Подмамени от обещанието за прозрачност, журналисти запитаха главния прокурор дали ще бъде възобновена спряното дело срещу Бриго Аспарухов за унищоженото досие от архива на бившата Държавна сигурност на агент "Румянцев" - Атанас Тилев, приятел и съдружник на премиера Симеон Сакскобургготски.

"Приятен ден!" бе отговорът на Никола Филчев. Той изобщо не пожела да коментира "кадрови въпроси, които са от компетенцията на министър-председателя". Не се разбра и дали днешният му апел за спиране на ходатайството има някаква връзка с конкретния случай.

Обвинителният акт за злоупотреба с власт срещу бъдещия координатор за спецслужбите в премиерския кабинет бе внесен в съда на 4 април 2001 г., но няколко месеца по-късно делото бе прекратено от прокуратурата заради избирането на Бриго Аспарухов за депутат.

Делото е спряно обаче от прокуратурата с постановление, което не е потвърдено от съда. При това има изготвен обвинителен акт от 2001 г.. Според него Аспарухов е превишил властта си с унищожаването на документи с поверителен характер. Като е изнесъл информация за методите на работа в разузнаването, Аспарухов е уронил престижа на НРС като държавна институция. Отбелязано е, че бившият директор на разузнаването е сторил това, за да "набави за себе си имотна облага, изразяваща се в назначаването му на член на съвета на директорите" във фирмите на Тилев - "Дару кар" АД, на застрахователно и презастрахователно дружество "Витоша" през 1997 г. , като и за управител на "Дару финанс" и за представител в "Лазурит 94". В обвинителния акт е отбелязано, че освен Аспарухов, се е облагодетелствала и неговата дъщеря.

Вчера Бриго Аспарухов напусна парламента и вече не се ползва с имунитет.

Междувременно зам. главният прокурор Христо Манчев заяви пред БНР, че въпреки отпадането на имунитета на Аспарухов, няма нови обстоятелства, които да налагат възобновяването на делото срещу него. Манчев заяви, че компетентният прокурор е преценил да се спре делото. "Защо трябва да се възобновява, ако има нови обстоятелства и пресата е в състояние да ги предостави ...", попита дясната ръка на Филчев. В същото време той призна, че не е чел мотивите на постановлението, като предположи, че "трябва да са налице законовите изисквания, за да се действа по закон"

На въпрос кой трябва да нареди подобна проверка, Манчев отвърна, че не е нужно да се нарежда такава проверка, но компетентната прокуратура си преценява тези неща. Манчев каза още, че назначаването на Аспарухов за съветник на премиера е лично решение на Сакскобургготски и след една година ще е ясно дали решението на премиера е положително.

Филчев: "Нека всичко бъде публично и прозрачно"

Политиците на България и всички управляващи да декларират публично, че подкрепят категорично и безусловно борбата срещу корупцията, апелира главният прокурор днес след срещата си с върховния прокурор на Китай Цзя Чунван. Това е втората среща с висш китайски магистрат, след която Филчев възхвалява тамошния успешен модел за борба с корупция, подкрепен управляващите. Под страх от смъртно наказание китайците не взимали подкупи, стана ясно днес.

Главният прокурор на България поиска от политиците публична декларация, че зачитат "безусловно принципа на равенство на гражданите пред закона и че всички разследвания за прояви на корупция трябва да се доведат до край, независимо от това кои са обвиняемите, без външна намеса, без ходатайства и без смекчаване на положението на симпатизантите на една или друга политическа сила".

Ако политиците направят подобна декларация, тогава и Филчев бил готов да информира българската общественост за разследванията по "всички тежки случаи на корупция" в държавата, според изявленията му.

"Нека всичко това да е публично и прозрачно. Нека контролът върху тези разследвания да се упражнява от обществеността и медиите като най-живата сила - изразител на обществените интереси", призова обвинител №1.

За да подкрепи тезата си, че управляващите не помагат на прокуратурата да се бори с корупцията, Филчев разказа една стара своя шега. Как предупредил депутати в парламента преди година, че ще заведе деловодна книга, в която ще записва всички ходатайства на видни политици и управляващи по повод на сигнали за корупция. Запитан дали е записал някакво ходатайство, днес Филчев заяви пред журналисти: "Те са толкова много, че не мога да смогна да ги запиша всичките". Шегата му обаче явно не е подействала и затова днес той отново се оплака от политици и управляващи.

"Аз не съм доволен от активността на редица държавни органи в борбата с корупцията", обяви Филчев. Той специално отбеляза, че в прокуратурата постъпват много малко сигнали за подкупи, длъжностни престъпления и служебни нарушения при приватизацията от държавни органи и доста повече от граждани и от медиите.

"Това е едно тъжно положение, сигналите постъпват не от компетентните правораздавателни органи, а от журналистите и гражданите", възмути се главният прокурор. Той съобщи за получени няколко писма от министри, които съобщават за доста широк вид нарушения и корупция в своите министерства. Тези сигнали, изложени върху няколко листа бели препратени към НСБОП и полицията за проверка.

Депутатите: Да каже кои са политиците

В отговор на главния прокурор депутатът от БСП Михаил Миков призова Филчев да направи и следващата стъпка и да каже кои са политиците, които натискат да не се разглеждат дела за корупция.

Йордан Соколов от ОДС пък зададе задочно въпрос имало ли е ходатайство, когато е прекратено следствието срещу Бриго Аспарухов за унищоженото досие на Тилев.

Не е работа на политическите сили да издирват информация за корупция, има си органи, които трябва да я вършат, коментира лидерът БСП Сергей Станишев. Прокуратурата, следствието и органите на МВР трябва да си свършат работата, каза и Любен Корнезов от левицата.

Нека Никола Филчев да каже от кого има натиск, аз такъв не упражнявам, заяви Станишев в отговор на въпрос. Да говори с имена призова главния прокурор и Михаил Миков от левицата. Като бивш магистрат Корнезов пък посочи, че винаги ще има опити за натиск и ходатайства върху прокурорите, следователите или съдиите, проблемът е те да не се поддават.

"Това, което важи за всички граждани и за политиците, трябва да важи и за прокуратурата. Аз бих попитал главния прокурор имало ли е ходатайство, за да бъде прекратено следствието срещу Бриго Аспарухов, Ако наистина някой прокурор се е поддал на ходатайство, главният прокурор е длъжен да реагира", зададе задочен въпрос Йордан Соколов от СДС. Той припомни, че за подобно деяние - унищожаване на досие, вече има един осъден, ген. Владо Тодоров, добави Соколов. Според него няма политик, който да не иска борбата с корупцията да продължи, но институцията, която преди всичко трябва да се бори с корупцията, е прокуратурата.

На въпрос дали според него Филчев е визирал лица от СДС, Соколов отговори отрицателно с мотива, че партията е в опозиция.

Председателят на парламентарната група на НДСВ Станимир Илчев възприе думите на главния прокурор не като упрек, а като "своевременен" апел, защото усилията в борбата с корупцията "понякога" били спорадични и недотам ефективни. Илчев не знаел за външен натиск върху прокуратурата, но декларира принципно, че такъв не трябва да се допуска. Според него гражданското общество било по-активно в подаването на сигнали от политиците, защото жертвите били именно от неговите среди.

Единствен Емил Кошлуков застана 100-процентово зад призивите на Филчев и не се усъмни в нито една негова дума. "Както г-н Филчев е казал, досега няма нито едно сериозно сезиране от наша страна (депутатите и парламента). Не съм видял от главния прокурор да е поискано образуване на следствие по данни, които ние сме предоставили или по случаи, по които цялата общественост иска да има разследване", заяви той.

В същото време колегата му от ПГ на НДСВ и председател на комисията за борба с корупцията Коста Костов пресметна, че досега комисията е изпратила десет сигнали, придружени с материали, в прокуратурата във връзка

На въпрос каква е съдбата им Костов каза, че за всичко, което е подадено като сигнал, е получен и отговор. Депутатите от комисията са си свършили работата, допълни той. Запитан кой тогава не си върши работата, той не даде конкретен отговор и се измъкна с думите, че нещата били по-сложни. На въпрос дали това не е главният прокурор, Костов побърза да декларира: "Най-малко срещу него искам да кажа нещо лошо, защото комисията работи много добре с главния прокурор и е в много добри отношения с него".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.