Филчев не успя да увеличи правата си предизборно

Главният прокурор извика на среща представители на най-големите политически сили, за да обяви след нея: "Известно е, че преди две години за прокуратурата се говореше, че е много корумпирана и не работи. Днес това вече принадлежи на миналото". Никой от представители на 8-те коалиции и партии обаче не коментира тези негови думи.

На поканата на Филчев, отправена миналата седмица, се отзоваха коалиция НДС II, ОДС, коалиция "За България", ДПС, Евролевицата, Гергьовден-ВМРО, съюз "Защита", "Блокът на Жорж Ганчев" и Коалиция "Национален съюз Отечество и Левица".

Представителите на тези политически сили и главният прокурор подписаха обща декларация за борба с престъпността. В разговора, продължил повече от 2 часа, участваха и зам.главните прокурори Христо Манчев и Цони Цонев, както и други обвинители.

В декларацията, подписана от всички, е записано, че прокуратурата не може да принадлежи на управляващата партия и правителството, защото може да се превърне в инструмент за разправа с политическия опонент. Прокурори и политици отчитат, че организираната престъпност и корупцията разрушават държавността и за борбата с тях се нужно задружното участие на всички органи и политически сили.

Политиците обаче не са пожелали да подпишат предварително подготвените от главния прокурор точки от декларацията, предвиждащи промени в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс, както и в закона за съдебната власт. Това са измененията в законите, които бяха вкарани в последния момент в 38-то Народно събрание, но то не ги прие на последното си среднощно заседание. Те предвиждаха увеличаване на правомощията на прокуратурата и преминаване на следствието към обвинението. Политиците обаче отказали да подпишат конкретни изменения и предложения и те отпаднали от общата декларация.

Окръжната прокурорка на Плевен след срещата изрази изненадата си, че политиците не се съгласили и изречението, че прокуратурата не трябва да бъде част от изпълнителната власт.

Мълчаливият иначе Филчев даде импровизиран брифинг за журналисти след срещата. Целта на неговата инициатива била да се изрази общата воля за борба с престъпността и корупцията, за единодействие между всички институции и политически сили в предприеманите действия в тази насока. Главният прокурор обаче не пропусна да наблегне, че срещата е била и своеобразна форма на отчет на прокуратурата пред политическите сили. Обвиняемите са заинтересовани и има такива, които искат да закрият прокуратурата, обвини главният прокурор, без да назове имената на зложелателите.

На въпрос дали тази среща не е трябвало да се състои след провеждането на изборите, за да се постигне реален консенсус между представените в новия парламент политически сили Филчев отговори, че сметнал провеждането на срещата за обществено необходимост преди свикването на парламента, с цел постигане на консенсус по основните мерки за борба с престъпността.

Емил Димитров от Гергьовден-ВМРО връчи на Филчев доклад с 241 оперативни дела на НСБОП е връчил на главния прокурор. В него се съдържат данни за корупционни действия на банкери, финансисти, митничари, данъчни служители, учители, лекари, съобщи Димитров след срещата.

Същото стори и Татяна Дончева от БСП. Тя остави на Филчев синята книга на партията, в която са описани над 1300 съмнителни приватизационни сделки според социалистите. За основа те са използвали предимно журналистически разследвания, парламентарни питания, както и някои документи.

След срещата политиците акцентираха върху необходимостта от консенсус - между политическите сили и между трите власти, за ефективна борба с престъпността.

Екатерина Михайлова:

Определи срещата като полезна: Ние изложихме нашите основни позиции, които имаме като политическа сила и във връзка с това да имаме и независима съдебна власт и обща борба с престъпността и корупцията, и всички да сме равни пред закона. Михайлова не можа да посочи причината, поради която на срещата не присъстват представители на следствието и МВР, обяснявайки, че такова е било решението на главният прокурор Филчев, който е организатор на срещата.

Татяна Дончева:

Според нея провеждането на подобна среща е трябвало да стане след изборите и в присъствието на следствието и съда. Редно е да се спре с това сепариране и борба за надмощие, отбеляза Дончева.

Димитър Абаджиев:

Според него от особено значение е формирането на национален консенсус за държавна политика по основните принципи на борбата с престъпността. "Така, както има консенсус по обща външна политика и политика на сигурност, е добре да има консенсус и по няколко основни принципа, което ще предотврати опасността от политизиране на тези въпроси в Народното събрание, тогава, когато са необходими законодателни промени и взаимодействие между всички части на държавната власт", допълни Абаджиев.

Пламен Панайотов:

Информира, че след изборите движението ще работи за създаване на атмосфера, в която съдебната власт няма да зависи от междуличностните отношения.

Лютви Местан:

"Доволен съм от срещата. Първото впечатление е, че това е среща по никое време, но това не означава, че не е достатъчно полезна". "Трябва да се търси максимален консенсус по въпросите за престъпността, защото за нашата коалиция ДПС въпросът за справянето с престъпността е въпрос на национален консенсус от ранга на присъединяването към НАТО и ЕС", подчерта Местан.

 

"Корупцията - основен елемент в управлението на СДС" е озаглавена книгата на БСП, представена пред журналисти и връчена на главния прокурор. Партията обявява за съмнителни 1326 приватизационни сделки, сключени при управлението на Иван Костов. За други 439 няма никаква официална информация, обяви говорителят на БСП Младен Червеняков.

"Решителен принос за изготвянето на книгата има българската журналистика с нейните разследвания за синята корупция. В книгата са използвани и парламентарни материали от питания и т.н. "наши източници", каза Младен Червеняков.

Той изтъкна като особено достижение на документа придобитото "с помощта на служители от МВР писмо на неизвестен СДС активист до Иван Костов". В него се описвали икономическите разпределения на София между три клана - на Евгений Бакърджиев, Антоан Николов и Стефан Софиянски.

Младен Червеняков не потвърди директно информацията на Румен Овчаров от миналата седмица, че БСП ще иска съдебна отговорност от Иван Костов и още шестима министри от правителството на ОДС, но заяви, че премиерът е замесен в много от съмнителните сделки. Социалистите искат да се търси директна отговорност на бившия транспортен министър Вилхелм Краус, на Александър Божков, на министъра на регионалното развитие Евгени Бакърджиев.

Споделяне

Още от България