Филчев обвинен в натиск върху съдия

Главният прокурор Никола Филчев и пловдивският апелативен прокурор Росен Димов са оказали недопустим натиск върху районния съдия в Пловдив, за да бъде обвинен в контрабанда пилотът Дилян Петров. Това заяви Николай Петров от Съюза на летците в Гражданската авиация (СЛГА) пред журналисти.

Според председателя на съюза Пламен Кънчев командир на полет не може да извърши контрабандна дейност сам и да пренесе дори една карфица, защото на границата на летищата неслучайно има митница и контролно-пропускателен пункт, който се контролира от граничните служби.

Миналия месец Дилян Петров бе арестуван във връзка с разкрития канал за контрабанда на цигари на летище Пловдив. Това бе една от демонстративните акции на МВР за борба с контрабандата след фиаското с доклада за връзки на политици и магистрати с мафията, в който се оказа, че няма доказателства за такива връзки.

Петров е бил първи пилот на самолета АН 26, който с 500 мастербокса цигари "Суверен" е направил курс до Атина със самолет АН-26 от Варна за Атина и от Атина за Пловдив на компанията "Еър Нове" на 11 февруари. Чрез полета е направена контрабанда на 500 мастербокса цигари. В Атина се оказва, че пилотът трябва да върне самолета в България, без да е разтоварен. Дилян Петров връща машината и товара на летището в Пловдив, като настоява самолетът да бъде запечатан. На сутринта се оказва, че цигарите са разтоварени. На 23 април Петров дава показания в НСБОП. Оттам му съобщават, че знаят, че компанията "Еър Нове" извършва контрабандни полети. Три месеца след полета са задържани десет души, като до момента е освободен само зам.-директорът на пловдивското летище.

Арестуваният на 16 май пилот Дилян Петров все още се намира в ареста по решение на районния съдия в Пловдив Бранимир Василев. Според СЛГА това е недопустимо по закон, а съдът в Пловдив е допуснал редица процесуални нарушения по време на делата.

Командирът -инструктор на самолет АН 26 от "Скорпион Ер" Николай Тихов, който е обучавал капитан Петров, също се изказа в негова защита. По думите му наемането на Дилян Петров за командир на полет от "Еър Нове" е станало само часове преди полета и е било чиста случайност.

Това напълно отхвърля възможността Петров да е бил запознат с подробности по контрабандния товар, подчерта Тихов. Според неговата оценка Петров е изключителен професионалист и единственият обучен да лети и на двата самолета - АН 12 и АН 26. Тихов съобщи още, че въпросният самолет АН 26 е извършвал три полета с контрабанден товар, като този е бил последният полет преди закриването на авикомпанията.

От СГЛА настояват Делян Петров да бъде освободен и заявяват, че ще уведомят за случая международните правозащитни организации. В писмо до Висшия съдебен съвет ще бъде поискано "незабавното разследване на грубите нарушения на Наказателно - процесуалния кодекс от българските магистрати", съобщи Пламен Кънчев. Летците запазват и правото си на всички законни форми на протест срещу използването на съдебната система за политически цели, съобщи председателят на СЛГА.

Апелативният прокурор на Пловдив Росен Димов отказа коментар с мотива, че не е запознат официално с казаното от съюза на летците.

Още от България