Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Филчев оглави църковната война на Максим срещу Инокентий

0 коментара

С прокурорски постановления и съдействие на полицията Светият синод на патриарх Максим сложи ръка върху храмовете, ползвани от алтернативния синод на Инокентий.

Десетина години след окупациите на Христофор Събев, сега в неговата роля е благовидният близо 90-годишен Български патриарх. Центърът на София отново е огласян от камбанен звън. Изгонените от храмовете се заканиха да обявят гражданско неподчинение, още в четвъртък от страната пристигат автобуси с миряни, които ще простират.

Въпреки предупрежденията, че прокуратурата не трябва да се меси, а съдът да постанови кой е владетеля на имотите на Българската православна църква, владиците на Максим и магистратите нетърпеливо побързаха посред лято да обявят поредната църковна война.

Операцията "връщане на църковните имоти" е осъществена в нощта срещу сряда. Действията са синхронизирани в столицата, и в Пловдивско, в Благоевградско и Чепеларе, съобщиха от Българско правно дружество. Става дума за общо 220 църкви и манастири. Храмовете са запечатани и се охраняват от полиция.

От Българския Хелзинкски комитет обявиха, че е извършено най-тежкото нарушение на човешки права и то ще доведе до сурови международни оценки за България тази година. "Българско правно дружество" е информирало западните посолства в София, американски конгресмени, както и офиса на г-жа Жозет Дюрийо в ПАСЕ в Страсбург за посегателствата върху свободата на религията.

Елиана Масева от ДСБ припомни, че на днешния ден преди две години при манастира "Св. Пантелеймон" край Добринище бе убит отец Стефан Камберов от Банско.

Духовниците на Инокентий обявиха, че ще разговарят с всички парламентарни групи, с изключение на БСП.

Свещениците излизат пак по площадите

От рано сутринта в столичния храм "Света Параскева", център на алтернативния синод, полиция заварди храма и със сила изкара от административната града отец Камен Бараков и колегите му.

Алармирани за ставащото, на място пристигнаха шефът на парламентарната комисия по вероизповеданията Лъчезар Тошев от СДС и бившият премиер Филип Димитров, Евгени Бакърджиев, помощник-кметът Богдан Стефанов. В храма бе и градският прокурор на София Байко Найденов.

Експрезидентът Стоянов: Ще се задълбочи разделението между християните

Предишният президент Петър Стоянов изрази възмущението си "от бруталните действия срещу свещеници от Синода на дядо Инокентий". Според него завземането на храмове чрез прокуратурата е "възможно най-неприемливият начин за постигане на църковно единство".
още

Отец Бараков, епископ Гервасий и служителката в храма Лиляна Щерева бяха арестувани и отведени в Пето РПУ за оказана съпротива. С викове "У-у-у", "Убийци", "Атеисти", "Комунисти" обкръжилите храма миряни огласяха акцията на полицията. Веднага свещеници обградиха и полицейското управление, където протестираха с църковни песнопения. След разпита отец Бараков обяви, че свещениците отново ще излязат на протести по площадите в София. В четвъртък в столицата идват автобуси привърженици от Пловдив и страната.

Като грубо погазване на човешките и религиозни права в страната определи случващото се бившият премиер Филип Димитров от СДС, който е в храма "Св. Параскева". "Момчетата от полицията са силно смутени, че първо трябва да ми сложат белезници и тогава да ме изведат на вън. Те изпитват смут, но не могат да изпълнят заповедите на прокуратурата и аз чакам да видя какво ще се случи оттук нататък", заяви Димитров.

Според него координираната акция за овладяване и запечатване на църкви в цялата страна се отразява много зле върху образа на България.

Основанието на Максим да забрани на Инокентий да владее църковните имоти е новият закон за вероизповеданията, в който той бе легитимиран за единствен духовен водач на Българската православна църква, както и че друга формация няма право да се нарича с това име.

Заради тази рестрикция от Съвета на Европа изразиха резерви към закона, приет от НДСВ, ДПС и БСП. Овации за този закон получиха и премиерът Сакскобургготски, и президентът Георги Първанов съответно от Вселенския патриарх Вартоломей I и Руския Алексий II. Опитът на депутати от ОДС да отменят спорните текстове в закона обаче не мина през Конституционния съд и владиците на Максим изчакваха момента, в който да пристъпят към взимане на имуществото, сред които са няколко апетитни имота в центъра на София и Синодалния комплекс в Илиянци.

Свещениците от синода на Инокентий ще настояват за оставките на главния прокурор Никола Филчев и на вътрешния министър Георги Петканов. Градският прокурор на София Бойко Найденов обаче се оправда, че действията на прокуратурата са изцяло в синхрон със закона за вероизповеданията, след като се били сезирани от патриарх Максим за извършено самоуправство с имоти на БПЦ.

"Тези хора от т.нар. алтернативен синод на Инокентий прибираха парите от имотите заедно със Стефан Софиянски", заяви нововремецът Емил Кошлуков пред БНР. Той определи съпротивата на свещениците срещу прокуратурата като глупост и защити закона за вероизповеданията, който трябвало да обедини църквата. Той и съпартийците му се опитвали да помогнат на православието да си стъпи на краката. По думите на Кошлуков Инокентий не е алтернатива на патриарх Максим и той се надява един бъдещ събор да избере млади духовници, носители на нов морал.

Хората на Инокентий разследвани за присвояване на 5 млрд. лева

По сигнал от дядо Максим прокуратурата образува две дела срещу представители на алтернативния синод. БНР припомни, че едното дело е по обвинение за обсебване на 5 млрд. лева, а другото - за това, че се представят за служители на църквата. Тепърва ще се прави счетоводна експертиза и едва тогава ще бъдат повдигнати и обвинения срещу виновни.

Неврокопският митрополит Натанаил, в чиято епархия също има храмове, управлявани от Инокентий, и където заради спор за имот бе убит отец Стефан Камберов, обяви, че прокуратурата е сезирана да отстрани хората, които "са се отделили от Църквата".

В страната има закони, в църквата има канони. В храмовете - светини на БПЦ са въведени в правото си законните собственици, за да се обслужват от канонично ръкоположени свещеници, заяви владиката. "От канонична страна въпросът е разрешен още през 1998 година на православния събор. Който не се е върнал в единството на църквата, следователно е извън нея и не може да се ползва с нищо в нея", посочи той.

Съдия Еленков: Максим няма право над новопостроените храмове

В абсолютно нарушение на закона обаче е запечатана и "Ротондата" зад "Шератон", която изцяло бе възстановена от алтернативния синод. Новопостроените храмове като този, съградени от хората на Инокентий, не би трябвало да подлежат на връщане към Синода на Максим, смята съдия Лъчезар Еленков от ВАС. Според него в момента прокуратурата, с мълчаливото съгласие на главния прокурор Никола Филчев краде усилията и дарения на богомолците, благодарение на които изоставеният от комунистическия синод храм бе отворен отново през 1999 г.

Нито при Жан Виденов, нито при Иван Костов е имало такива груби действия, каквито се задават при "богоизбрания цар" Симеон Сакскобургготски, обяви преди дни митрополит Инокентий в очакване на операцията. Той и съмишлениците му обвиниха и президента Първанов, че с подкрепата си за Максим задълбочава противоречията сред православните.

ДСБ призова за църковно-народен събор и ненамеса на силовите институции

От партия "Демократи за силна България" и БСДП веднага реагираха с позиция по новия скандал. Депутатите от ОДС многократно предупреждаваха, че държавна намеса няма да реши спора в православната църква. В сряда те отново апелираха за свикване на църковно-народен събор, на който да се избере легитимен водач на БПЦ.

"Всеки опит за преодоляване на църковната криза с формално юридически средства и институционален натиск вреди на достойнството на вярващите. Посредничеството на силовите институции не може да разреши църковния конфликт и да излекува нанесените рани. Но може да нанесе нови рани и пореден удар върху авторитета на православната църква и нейния духовен клир", заявиха от ПГ на ОДС и БСДП и партия ДСБ.

От партията на Иван Костов призоваха въвлечените в конфликта лица и институции към въздържаност. "Агресията не може да донесе мир на вярващите, враждата не лекува. Политическото вмешателство в духовните дела е недопустимо. Православните храмове не трябва да бъдат превръщани в арена на корпоративни сблъсъци и осквернявани с прояви на насилие. Църквата е духовен дом, а не терен за развихряне на собственически страсти", се казва в декларацията.

СДС и БЗНС: Полицията да се оттегли до произнасянето на съда

"Бруталните действия на органите на реда не са средство, чрез което могат да бъдат решени споровете в духовната общност, обявиха от СДС и БЗНС. Храмовете не са място за насилие. Това е поредният случай на безсилие и хаос, предизвикан от правителството на Симеон Сакскобургготски, се посочва в изявлението.

"Ние, народните представители от СДС и Народен съюз, заявяваме, че само в съда могат да бъдат разрешени споровете за църковни имоти между противостоящите групи в Българската православна църква" заявяват депутатите. Те настояха да бъдат незабавно спрени действията на полицията. До произнасянето на съда по подадените жалби срещу прокуратурата всяка силова намеса от страна на държавата допълнително усложнява проблем, който стои от години.

Припомня, се че България е страна, ратифицирала Европейската конвенция за правата на човека, чийто член 9 не допуска намеса на държавата във вътрешните работи на вероизповеданията. Освен другите последици, настоящите действия на властта дискредитират България в лицето на европейските ни партньори, заявяват от СДС и БЗНС.

Очакват се сурови международни оценки за посегателството на свободата на религията

Законът за вероизповеданията допуска църквата да се управлява като политическа партия

Председателят на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев посочи като причина за споровете между Светия синод на патриарх Максим и алтернативният на Инокентий Закона за вероизповеданията. Според правозащитника спорът за легитимността на двата синода и за разпределянето на имуществото трябва да бъде решен от съда.

още

От Българския Хелзински комитет обявиха, че е извършено едно от най-грубите посегателства върху свободата на религията в България. Ставащото, според правозащитниците, е най-тежко нарушение на човешките права в България през тази година и неминуемо ще доведе до сурови международни оценки.

След визитата на председателя на Комисията по спазване на задълженията и ангажиментите на държавите-членки на Съвета на Европа Жозет Дюрийо у нас в началото на юни стана ясно, че проблемът със спазването на религиозните права е решен с новия закон за вероизповеданията и вероятно през есента ще отпадне постмониторингът на Страсбург над България.

Още в сряда сутринта от "Българско правно дружество" са се свързали с офиса на г-жа Дюрийо и тя вече е информирана за погазването на религиозни и лични права в България, съобщи адвокат Иван Груйкин. Сезирани са посолствата на страните от ЕС в София, както и мисията на САЩ, американски конгресмени вече са информирани за скандала.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.