Филип Димитров награди кубински дисидент в САЩ

Кубинският педагог и дисидент Роберто де Миранда, който излежава в родината си присъда от 20 години затвор, бе удостоен задочно с награда за своята дейност в полза на демокрацията, съобщи вестник Маями хералд.

На церемония в град Маями бившият български премиер Филип Димитров обяви снощи, че 57-годишният Миранда получава наградата "Педро Луис Боител", носеща името на виден кубински дисидент, починал в затвор в Куба през 1972 г. Награденият Миранда е сред 75-те кубински дисиденти, арестувани и вкарани в затвора през март т.г.

"Господин Миранда е човек, посветил живота си на борбата за свобода на мисълта в Куба, полагал всички усилия да направи свободна мисълта на младите кубинци и да създаде общество, което е независимо от властта", заяви на церемонията Филип Димитров.

По думите на бившия премиер на България хора като Роберто де Миранда са много мразени от комунистическата власт, защото за нея гражданското общество е една от най-големите заплахи, съобщава Маями хералд, цитиран от БТА.

Миранда е председател на Сдружението на независимите учители, което се бори за отделянето на идеологията от образователната система. Преподавателят по математика е бил уволнен през 80-те години, заради отказа му да участва в политически прояви и да повишава оценките на слаби ученици въпреки натиска на училищните власти.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?