Филипинците са най-религиозният народ в света

Филипинците са най-религиозният народ в света - противно на скандинавците и хората в държавите от бившия източен блок. Това показва публикувано в сряда проучване на изследователи от САЩ, според което колкото е по-възрастен човек, толкова повече вярва в Бога, предаде Франс прес.

Държавите с най-много вярващи често са католически, най-вечеразвиващи се страни. Тук спадат също САЩ, Израел и Кипър, сочи доклад на Чикагския университета, озаглавен "Вярата отвъд времето и държавите", разработен въз основа на международни анкети в 30 страни през 1991, 1998 и 2008 г.

"Винаги" са били вярващи към 94 на сто от филипинците. Следват чилийците с 88 на сто и американците с 81 на сто. На другия край в класацията са германците от бившата ГДР с 13 на сто и чехите с 20 процента.

Най-атеистични според проучването са скандинавските държави и тези от бившия източен блок (без Полша). Най-голям е делът на атеистите сред германците от бившата ГДР - 59 на сто, които никога не са вярвали в Бога. Франция е на 9-о място с 24 на сто.

Вярата в Бога намалява навсякъде освен в Русия, Словения и Израел. Тя обаче се засилва с напредването на възрастта. Средно 43 процента от запитаните от 68-годишна възраст нагоре са убедени, че Бог съществува, срещу 23 процента сред хората на 27 г. и по-младите.

"Вярата нараства с приближаването на смъртта", коментира авторът на доклада Том У. Смит.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?