Финансови проблеми мъчат една трета от строителните фирми у нас

Финансови проблеми мъчат една трета от строителните фирми у нас

Една трета (31%) от българските строителни компании изпитват финансови трудности и това продължава да е рисков фактор за строителния сектор в България, сочат данни на консултантската компания по управление на риска "Кофас", представени в сряда и цитирани от Investor.bg.

През 2017 г. 31 848 компании у нас са имали предмет на дейност строителство. Компаниите в топ 10 са реализирали оборот от 1,43 млрд. лв., което представлява голям спад от 43% спрямо 2016 г., сочат данните на компанията, представени от Милена Виденова, управител на компанията за България.

През 2016 г. общият оборот на строителните компании в България е достигнал 19,8% от БВП, като най-голям е бил делът на сградното строителство, показват още данните на "Кофас".

По думите на Виденова се наблюдава възстановяване на сектора на недвижимите имоти у нас, подкрепено от наблюдаваната в цял свят тенденция за увеличаване на урбанизацията и ниските лихвени проценти, които улесняват вземането на ипотечни кредити и повишават търсенето на жилища. Все още обаче отрасълът чака звездния си миг.

Виденова цитира данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), според които пазарът на недвижими имоти в някои страни от организацията е надценен и според нея България не прави изключение от тази тенденция. Цените на имотите у нас са нараснали със 7% през 2017 г. спрямо 2016 г.

В същото време обаче у нас няма данни за силно нарастване на задлъжнялостта на домакинствата, така че не може да се говори за балон. По данни на БНБ ипотечните кредити са нараснали със 7,85% през 2017 г., или с 688 млн. лв., спрямо 2016 г. През януари тази година жилищните и ипотечните кредити са се увеличили с над 305 млн. лв. спрямо декември 2017 г., а ръстът спрямо януари 2017 г. достига 11%.

Имотите обаче поскъпват по-бързо от ръста на заплатите и това поставя въпроса, ако България стане част от еврозоната, как ще се изплащат задълженията в дългосрочен план, като се вземе предвид и инфлационният елемент, посочи Виденова.

Строителният сектор в България остава зависим от инфаструктурни проекти, финансирани с европейски средства, констатира още "Кофас". Спрените проекти през 2016 г. са оказали негативно въздействие върху дейността на строителните компании. Очаква се тази година строителният сектор да бъде подкрепен от големите инфраструктурни проекти като автомагистралите "Хемус" и "Струма", жп проектите и разширяването на метрото в София.

След като 2017 г. беше определена от големи сделки с търговски площи, 2018 г. се очаква да бъде свързана с офисните площи, като и тази година има очаквания за голяма активност от страна на южноафрикански фондове, прогнозира още компанията.

Споделяне

Още от Бизнес