Финансовият разузнавач на Русия предложен за премиер след оставката на кабинета

Финансовият разузнавач на Русия предложен за премиер след оставката на кабинета

Руският президент Владимир Путин предложи на Държавната дума да избере за премиер ръководителя на руското финансово разузнаване Виктор Зубков, след като в сряда министър-председателят Михаил Фрадков поиска разпускането на кабинета в оставка, а държавният глава прие.

Фрадков е обосновал искането си с приближаващите големи политически събития в страната и желанието си да предостави на президента на Русия пълната свобода относно бъдещите решения, включително кадрови.

Путин отвърнал на молбата с думите, че "действително страната сега се приближава към парламентарните избори, след които ще се премине към президентските."

Изборите за Държавната дума са насрочени за 2 декември, а за държавен глава ще са през март 2008 г.

"Може би вие сте прав, на всички нас сега се налага да помислим за това как да се структурира властта и управлението, така че те най-добре да съответстват на предизборния период и да подготвят страната за времето сред изборите за парламента и президентските", казал още Путин, цитиран от РИА Новости.

Така държавният глава приел оставката и предложил на Фрадков да изпълнява длъжността си до одобрение на новия премиер от Държавната дума.

Неотдавна в руската преса бе коментирана вероятността на мястото на Фрадков да бъде назначен вицепремиерът Сергей Иванов, но часове след приемането на оставката председателят на Държавната Дума Борис Гризлов съобщи, че за длъжността е предложен ръководителят на Федералната служба по финансов мониторинг  Виктор Зубков.

Предложението на Путин ще бъде разгледано от Долната камара на руския парламент в петък – 14 септември, ден преди навършването на 66-ата годишнина на Зубков.

Преди да оглави финансовото разузнаване той е бил първи заместник-министър на финансите, още преди това зам.-министър за данъците и приходите, бил е данъчен инспектор. Завършил е Ленинградския селскостопански институт.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?