Фирма глобена с над 100 хил. лв. за имитация на рибна консерва

Фирмата "Солид Ко БГ" е глобена със 101 850 лв., които са 3% от нетните ѝ продажби през 2013 г., заради това, че продава консерви с риба тон, които имитират марката "RIO mare”, разпространявана у нас от 1998 г. от италианската фирма "Болтон Алиментари” АД, съобщиха от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) във вторник.

Българската фирма обаче от декември миналата година започва да предлага продукт със същото име и сходна опаковка като "RIO mare”. Проверката на КЗК установила, че има сходство в използваните за фон цветови решения както на металните кутии, така и на картонените опаковки, идентично наименование - “RIO mare”, еднакво цветово оформление на надписа и изписването му с плътни латински букви, една под друга, и еднакъв специфичен шрифт.

Всичко това създава впечатление за сходство в опаковките до степен, която създава обективна предпоставка за въвеждане в заблуждение на потребителите относно произхода, производителя и характеристиките на съответната стока по начин, който да повлияе негативно върху конкурентната среда.
Предвид обстоятелството, че рибните консерви “RIO mare” на "Болтон" са придобили определена известност и разпознаваемост на българския пазар, КЗК приема, че ответното дружество е целяло по-добра реализация на пуснатия от него за първи път на пазара подобен продукт.

Споделяне

Още от Бизнес