Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Фирмените разходи за ток може да паднат до 20% на свободния пазар

"Енерго-Про" привлича бизнес клиенти с онлайн платформа за договори за доставка

0 коментара
 Иван Иванов демонстрира новата платформа <a href="http://www.kupitok.bg/" target="_blank"><i>kupitok.bg</i></a>

Разходите за електроенергия на малкия и средния бизнес може да намалеят средно с около 15-20 на сто при излизане на свободния пазар. Това изчисли управителят на единия от доставчиците на ток "Енерго-Про" Стефан Абаджиев при представянето на онлайн платформата www.kupitok.bg на компанията за дистанционно сключване на сделки.

Най-големи икономии биха направили досегашните клиенти на дружеството, които са били на регулирания пазар, по-малки ще са спестяванията за потребителите на ЧЕЗ и ЕВН, сменили доставчика. Причината е в различните сегашни цени на крайните снабдители на регулирания пазар и различните мрежови такси, обясни Абаджиев.

Той посочи, че "Енерго-Про" е първата компания, предлагаща възможност за смяна на доставчика по интернет, която засега ще може да се ползва само от бизнес клиентите. От 1 април 2016 г., когато влязат в сила стандартизираните профили на битовите потребители, домакинствата също масово ще може да се възползват от свободния пазар. За тях обаче най-вероятно цените няма да са по-изгодни от определяните от енергийния регулатор.

Либерализацията за бизнеса всъщност е факт отдавна, но сега доставчикът за Североизточна България атакува по-сериозно пазара. Очакванията му са да прибави нови клиенти към сегашните си 2500 потребители, плащащи по свободни цени, и да надхвърли значително сегашния си 20-процентов дял, стана ясно от думите на Пламен Стефанов, управител на "Енерго-Про Услуги".

Пет продукта

На специализирания сайт са предложени пет продукта за малките и средни фирми – Стандарт, Стандарт Макс, Дискаунт Найт, Стандарт Солар и Стандарт Уинд, обясни пред журналисти във вторник Иван Иванов, директор стратегии и продажби в дружеството.

Пакет "Стандарт" предлага едногодишен договор с фиксирана цена на енергията за целия период независимо как и кога се консумира. "Стандарт Макс" е за три години при същите условия, "Дискаунт Найт" също предлага една цена за едногодишен договор, но и отстъпка от 10% върху стойността на фактурата, ако нощното потребление е над 50%. Ако пък нощната консумация надхвърля 75 на сто, отстъпката става 20%.

Последните два пакета са предназначени специално за производители на слънчева и вятърна енергия, които също трябва да купуват ток за собствени нужди. Ако клиент има много специфично потребление, може да поиска сключване на "бутиков" договор, но не е сигурно,че ще му е по-изгодно, отколкото на регулирания пазар, обясни Иванов.

Стабилност, но и неустойки при предсрочно прекратяване

Срочните договори на фиксирана цена гарантират стабилност в момента, в който на българския пазар предстоят множество промени и не е ясно как ще се отразят те върху цените, обясни Абаджиев. Друга важна подробност е, че "Енерго-Про" е собственик на 14 водноелектрически централи с обща мощност от 166 МВ, което позволява на доставчика да балансира много добре изпълнението на заявките на клиентите си, така че да няма излишъци или недостиг на енергия.

При предсрочното прекратяване на договорите обаче клиентите ще дължат неустойки. След изтичане на периода контрактът става безсрочен и може да бъде спрян, продължен или оставен така, но тогава може да настъпят промени в цените, за което клиентът ще бъде уведомен. Такива са възможни и през втората и третата година при дългосрочните договори, но само ако настъпят драстични промени в определяните от енергийния регулатор такси за достъп до мрежата, за разпределение и "задължение към обществото".

Възможно е и предоговоряне на условията на вече сключен онлайн срочен договор, но това вече няма да може да стане през интернет, а с допълнителни разговори.

Договор без опашки и административни разправии

Предимството на онлайн сключването на договорите е, че веднага след регистрация на профил клиентът може да избира между предложените продукти и дори да сравнява какви ще са му ползите спрямо сегашните разходи. Това се изчислява от калкулатор. След това ако реши, че тарифите му изнасят повече, клиентът може да премине към директно заявяване на договор. При попълване на всички искани данни за фирмата и местата за потребление на електроенергията автоматично се генерира договор, който клиентът получава на електронната си поща, може да го прегледа и отново да прецени дали иска да го сключи.

След това може да го подпише с електронен подпис и да получи обратно разписване от фирмата или физически като разпечата договора в два екземпляра и ги подпише и изпрати по куриер до "Енерго-Про" за сметка на доставчика. Накрая ще му бъде върнат неговият екземпляр на договора. После му остава да следи онлайн статуса на прехвърлянето си към новия снабдител.

"Енерго-Про" поема за своя сметка цялата административна разправия по приемането на клиенти, които досега са ползвали услугите на ЧЕЗ или ЕВН. Компанията има рамкови споразумения с двамата си основни конкурента за уреждане на смяната на доставчика. Това все пак ще отнема известно време, тъй като заявленията за смяна на доставчика трябва да се подават към мрежата, от която излиза клиентът, до 10-то число на месеца. Реално новият снабдител ще започне да обслужва клиента си от 1-во число на следващия месец, обясни Иванов. Изискване е и сменящият доставчика си да няма задължения към стария.

Готвят се нови пакети за бизнеса и бита

От компанията обявиха, че имат готовност да предлагат и нови продукти на малкия и средния бизнес. Големите индустриални клиенти също могат избират между пет пакета и да сключват онлайн договори за доставка, както и да искат индивидуални договори.

Макар и на онлайн платформата да има опция и битови потребите да сключват договори на свободния пазар, ако има такива желаещи, те всъщност ще могат да се ползват от тях от 1 април след влизане в сила на стандартизираните профили за домакинствата. Колко ще са те и какво ще включват ще стане ясно на 31 януари, когато тримата доставчика са длъжни да ги публикуват на сайтовете си и да ги дадат за одобрение в Комисията за енергийно и водно регулиране. Абаджиев заяви, че компанията му работи по цял пакет от стандартизирани профили, но колко ще са в крайна сметка не пожела да каже. От думите му обаче стана ясно, че тези профили надали ще променят съществено положението с цените на тока за бита.

Миграцията на абонати ще е силна само в началото

Управителят на "Енерго-Про" коментира, че след като стане технически възможно масово домакинствата да сменят доставчика си първоначално се очаква известна миграция на клиенти. Той припомни практиката в европейските държави, че средно 6-10 на сто от битовите потребители след това отново търсят снабдител, който му предлага по-добри условия.

Пламен Стефанов коментира, че очакванията са цените на свободния пазар да се движат около сегашните си нива, макар и в съседните страни, които отдавна имат борси за ток, тенденциите да са за понижаване заради поевтиняването на петрола. Обаче у нас борсата тепърва прохожда и все още амплитудите на цените варират от 40 лв. за мегаватчас до 160 лв. за мегаватчас в различните дни според търсенето и предлагането. Освен това на българската енергийна борса все още се търгуват само малки количества за следващия ден, което означава, че търговците се опитват да се подсигуряват за случаи на ръст или спад в потреблението. Когато от 1 април, каквито са намеренията на държавата, на борсата тръгне и сегмент за сключване на дългосрочни договори, големите разлики в колебанията на цените би трябвало да започнат да се чистят, коментираха от дружеството, което също играе на борсата.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.