Фирми с неплатени по ФАР проекти също ще си търсят парите от Банката за развитие

Компании с неразплатени проекти по предприсъединителната програма ФАР също ще могат да си търсят парите от Българската банка за развитие (ББР), съобщи правителствената пресслужба в сряда след края на заседанието на министрите.

Става въпрос за десетте пътни проекта по ФАР, по които първо бе замразено европейското финансиране, а след това окончателно изгубено.

В края на октомври правителството реши да преведе от централния бюджет 41 млн. лева на регионалното министерство за изплащането на проектите, но заради ограничените възможности на хазната те също преминават към механизма за разплащане на държавата с бизнеса през ББР. Схемата предвижда фирмите да получат със 7 на сто по-малко от стойността на извършената работа чрез договори за цесия.

Държавата реши още да прехвърли в активите на ББР имота - частна държавна собственост, в който е настанена банката. Той се намира на ул. "Дякон Игнатий" 1 близо до площад ″Ал. Батенберг″.

Апортирането на терена се налага поради влошеното състояние на сградата и нуждата от спешен ремонт. Тя ще бъде реконструирана, като на мястото ѝ ще се изгради изцяло нова сграда, но със запазване на съществуващата фасада в стила от началото на ХХ век откъм ул. "Дякон Игнатий". В това време служителите на банката ще се преместят в нов офис в близост до сегашния.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?