Фирми, свързани с румънската министърка на евроинтеграцията, са получили 150 000 евро от европейските фондове

Две търговски дружества, собственост на сина и съпруга на румънската министърка на евроинтеграцията Хилдегард Пувак, са получили финансиране от фондовете на Европейския съюз на обща стойност от 150 000 евро, пише днес румънският вестник Зиуа. Двете фирми са представили проект, които са били финансирани по линия на програмата на ЕС Леонардо да Винчи по времето, когато Пувак вече е била министър.

В края на миналия месец Пувак заяви, че конкурсът за избор на проекти, финансирани от европейските фондове, се е състоял в период, когато тя е била депутат от Социалдемократическата партия, която тогава е била в опозиция.

След избухването на скандала, опозиционната Национално-либерална партия /НЛП/ поиска оставката на министър Пувак, както и отнемането на парламентарния ѝ имунитет с оглед на започване на прокурорска проверка по изнесените данни.

Информациите относно предоставянето на средства от европейските фондове на роднини на министър Пувак разкриват сериозен случай на корупция на най-висше равнище, посочи говорителят на НЛП Еуджен Никлолаеску.

Миналият месец оставката на Пувак поискаха и от опозиционната Демократическа партия /ДП/. Депутатът от ДП Емил Бок посочи, че партията ще сезира Сметната палата по случая с отпускането на европейски средства на фирми, управлявани от роднини на министър Хилдегард Пувак, припомня Зиуа.

По БТА

Споделяне

Още от Балкани