Фийон събра многохиляден митинг в своя подкрепа, но не каза ще се оттегли ли от изборите във Франция

Фийон събра многохиляден митинг в своя подкрепа, но не каза ще се оттегли ли от изборите във Франция

Предизборната кампания във Франция е може би пред повратен момент, на фона на паралелните митинги, проведени тази неделя в Париж на привърженици и на опоненти на десния кандидат на "Републиканците" Франсоа Фийон, на когото в близките дни ще бъдат повдигнати обвинения за корупция.

"Мислят, че съм сам", но "вие никога няма да се откажете", заяви Фийон, приветстван от хиляди негови поддръжници, събрани под проливния дъжд на площад "Трокадеро" близо до Айфеловата кула.

В речта си обаче той не спомена дали смята да оттегли номинацията си, на което се надяват негови съпартийци като бившия кмет Ален Жупе, който не успя да спечели първичните избори срещу Фийон, но сега изказва готовност да се кандидатира вместо него на президентския вот.

Контрамитингът срещу корупцията на народните избраници е на "Площада на Републиката", който е бил сцена на някои от историческите протести във Франция.

От кабинета на бившия президент Никола Саркозидадоха да се разбере, че тази вечер той ще стане поредният високопоставен член на Републиканците, който ще призове обвинения в корупция Фийон да се откаже от надпреварата.

Срещу такъв вариант възнегодува лидерът на Националния фронт Марин Льо Пен, която на практика печели от скандала в десницата.

"Това наистина е проблем за демокрацията. Помислете за онези дясноцентристи, които гласуваха за свой кандидат, платиха по две евро за това и всъщност оставиха настрана Ален Жюпе. Те днес с право си мислят, че гласовете и мненията им се изхвърлят на боклука и се налага кандидат, когото не харесват!", заяви тя.

Според социолозите, ако Жюпе се кандидатира, Льо Пен ще отпадне от изборите още на първия тур на 23 април, на който се очаква да получи 24 на сто от гласовете. А за балотажа ще се класират Жюпе - с 26.5%, и центристът Еманюел Макрон - с 24 на сто.

В събота вечерта Никола Саркози и Ален Жупе са обсъдили по телефона варианти за изход от кризата с кандидатурата на Франсоа Фийон за президентските избори, съобщи Франс прес, позовавайки се на източници, близки до Жупе. Приближени на бившия президент потвърдиха разговора, но без повече подробности. Това стана по-малко от час преди началото на големия митинг в подкрепа на Фийон.

Този голям "народен събор", организиран близо до Айфеловата кула, изглежда като един от последните куршуми на Фийон в отговор на призивите да се оттегли от надпреварата заради скандала с предполагаемите фиктивни назначения на съпругата му Пенелопе и на две от децата им, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

"Дължа ви извинения, включително че трябва да защитавам честта си и тази на съпругата ми, докато най-важното за вас, както и за мен, е да защитавам нашата страна", подчерта кандидатът на консерваторите след оттеглянето на много от неговите поддръжници в собствения му лагер 49 дни преди първия тур на президентските избори.

"Повярвайте, зная добре какъв дял от отговорността нося в това изпитание", изтъкна Фийон, признавайки, че е допускал "грешки". Той посочи, че е изчистил съвестта си и отново изтъкна, че не е работа на неговите противници да го тласкат към изхода.

Думите му бяха посрещнати от скандирания в негова подкрепа сред море от френски знамена. Съпругата му Пенелопе се качи до него на трибуната след края на речта му. В пространно интервю за "Журнал дю диманш" в неделя тя заявява, че е посъветвала съпруга си "да продължи докрай".

В проучванията на общественото мнение вече Фийон е сочен за победен още на първия тур на 23 април след лидерката на крайната десница Марин Льо Пен и центриста Еманюел Макрон.

Кметът на Бордо и бивш премиер Ален Жупе, който остана на второ място след Фийон на първичните избори на десницата, даде да се разбере, че ако Франсоа Фийон се откаже от кандидатурата, той "няма да се измъкне" от отговорност.

Председателят на регионалния съвет на региона Прованс-Алп-Кот д'Азюр Кристиан Естрози обяви по-рано в неделя по телевизия Бе Еф Ем Те Ве (BFMTV) "уважителна инициатива" за снемането на кандидатурата на Фийон, която се очаква да бъде оповестена в близките часове от водещи политици от лагера на Републиканците. По думите му трябва да има обединение около тази инициатива, споменавайки името на Ален Жупе, който остана на второ място след Фийон на първичните избори на десницата.

Кандидатът на социалистите за президент на Франция Беноа Амон за пореден път изрази съжаление, че аферата с фиктивните назначения на Фийон "пречи на президентския дебат", както и да бъдат обсъдени "важни за идните 5-10 години въпроси".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?