"Фолксваген" и "Еърбъс" спират производства заради вируса

"Фолксваген" и "Еърбъс" спират производства заради вируса

Производителите на самолети и на автомобили "Еърбъс" и "Фолксваген" обявиха, че спират производството си заради разпространението на коронавируса.

От германския автомобилостроител обявиха, че петък ще бъде последният работен ден за по-голямата част от служителите на компанията. В понеделник "Фолксваген" заяви, че производството в европейските фабрики става все по-трудно поради прекъснатата верига на доставки и наложеното извънредно положение.

Говорител на компанията добави обаче, че производството ѝ в Китай е близо до пълно възстановяване.

Вчера притежаваната от "Фолксваген" компания "Сеат" заяви, че ще спре производството в Испания, като в трите ѝ фабрики там са заети 10 500 работници. Мотивът е въведеното в Испания извънредно положение заради разпространението на Covid-19.

филиалът "Ауди" също обяви по-късно, че ще спре производство в заводите си в Германия, Белгия, Унгария и Мексико от следващия понеделник. Причината е отрицателното влияние на пандемията от коронавируса върху продажбите и нарасналата несигурност на доставките на части.

"Еърбъс" обяви, че спира производствените и монтажните дейности в заводите си във Франция и Испания за следващите четири дни, тъй като правителствата на двете държави прилагат нови мерки за ограничаване на движенията в борбата с пандемията от коронавирус.

"Това ще позволи достатъчно време за прилагане на строги здравни условия и безопасност по отношение на хигиената, почистването и самодистанцирането, като същевременно ще подобри ефективността на операциите при новите условия на работа", посочва "Еърбъс" в официално изявление.

В понеделник агенция Ройтерс съобщи, че компанията е изготвила планове за действие при извънредни ситуации за забавяне или спиране на производството, ако Франция бъде поставена под драстична карантина заради коронавирус.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?