Фонд “Земеделие“ отпусна още пари за изхранване на животните

Управителният съвет на Държавния фонд "Земеделие" (ДФЗ) и одобрил отпускането на допълнителни средства за предоставяне на кредити за изхранване на животните. Освен това се облекчават условията, на които трябва ад отговарят фермерите, за да получат заеми, и се удължава срокът за прием на документи за участие в схемата за подпомагане.

Досегашният размер на кредитната схема бе за 13 млн. лв. и към момента за финансиране са кандидатствали 680 фермери са 12.5 млн. лв. Заради големия интерес и условията на криза, бюджетът ѝ се увеличава с 4 млн. лв., кредити вече ще могат да искат и ферми “трета категория“, а исканията за заеми ще се приемат до 7 декември, съобщиха в четвъртък от ДФЗ.

Фондът също така е одобрил схема за рефинансиране на търговските банки със свои средства за отпуснати инвестиционни кредити по одобрени проекти по Програма за развитие на селските райони (2007-2013 г.) със сключени договори. Ще се рефинансират кредити до 100 процента от одобрените разходи, намалени с изплатените авансови и/или междинни плащания по даден проект, но не повече от 500 000 лева.

Срокът за погасяване на заемите е до 60 месеца. По отпуснатите кредити банките ще начисляват 9 процента лихва годишно. От своя страна трезорите ще плащат на ДФЗ два процента годишна лихва по предоставения финансов ресурс за рефинансиране, предвижда още утвърдената процедура.

Одобрен е и проект на договор, който фондът ще сключи с отделните търговските банки до средата на декември. Предстои с Министерството на финансите да се уточни размерът на средствата, които ДФЗ може да използва за рефинансиране на проекти по европрограмата. Фондът разполага с 50 млн. лв. от бюджета си за 2009 г., който може да се използва за целта.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?