Фондът за лечение на деца се нуждае от още 4 млн. лева до края на годината

Министерството на здравеопазването иска от финансовото министерство да му предостави допълнителни 4 млн. лв., необходими на Фонда за лечение на деца, за да може да продължи работа до края на годината, тъй като вече е изхарчил целия си годишен бюджет до края на юли.

 

Причината е, че през последните години за лечението на деца в чужбина се отпускат по-малко средства в бюджета с ясното съзнание, че няма да стигнат, а в последствие се дават допълнително пари, за да не спре фондът да работи.

 

През миналата година фондът е финансирал лечението на 715 деца, за което са изразходвани близо 10.4 млн. лева. Въпреки това за тази година на фонда е отпуснат бюджет от 6 млн. лева, макар да е ясно, че нуждаещите се от лечение деца няма да са по-малко.

 

И през тази година се очаква да са необходими общо около 10 млн. лева, затова от здравното министерство искат да бъдат отпуснати допълнително 4 млн. лева.

 

Предстои да бъде взето решение на някое от следващите заседания на Министерския съвет. От министерството обясняват, че нямат вътрешни резерви и затова искат отпускането на допълнителните средства.

 

От началото на годината, до настоящия момент, са одобрени за лечение 552 деца, които са лекувани и лекуващи се към момента. За финансиране от фонда кандидатстват деца, за които няма възможност да се окажат ефективни грижи в България, или полагащите им се медицинските дейности не се осигуряват от други финансови източници.

Споделяне

Още от България