Франкфурт на Одер - най-рисковото място за кражби на коли в Германия

Собствениците на автомобили в източния германски град Франкфурт на Одер трябва да са особено бдителни, тъй като данни на застрахователи показват, че рискът от кражба на кола там е по-голям откъдето и да било другаде в страната, съобщи ДПА.

Миналата година в статистическо отношение откраднатите автомобили в града, разположен до границата с Полша, са били 907 на всеки 100 000 регистрирани коли. Това е повече от седем пъти над средното ниво за Германия.

Данните показва, че делът на откраднатите коли се е увеличил със 17 процента в сравнение с 2012 г. Като цяло в източната част на Германия са зачестили кражбите на автомобили, включително в столицата Берлин.

Според изследване на портала за сравняване на цените Прайсферглайх (preisvergleich.de) Франкфурт на Одер за трета година е начело в списъка на местата с най-голям дял на кражби на автомобили, следван от градовете Гьорлиц, Берлин, Потсдам и Дрезден - всичките разположени в някогашната Източна Германия.

За сравнение кражбите на коли в западногерманските градове Хамбург и Бремен са намалели значително през същия период.

Според застрахователи важен фактор за високия дял на кражбите на автомобили в източната част на Германия е близостта до Източна Европа и сравнително лесното изнасяне на коли от страната.

Германската полиция посочи в доклад наскоро, че източноевропейските страни, граничещи с Германия, са ключови пазари и транзитни територии за международните престъпни мрежи за кражби на коли.

Най-безопасното място за собствениците на коли е градчето Ройтлинген, разположено южно от Щутгарт. Според данните статистическият дял на откраднатите там автомобили през 2013 г. е бил едва 11 на 100 000 регистрирани коли.

Споделяне

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?