Франция и Германия разделени заради статута на ЕЦБ

Франция и Германия разделени заради статута на ЕЦБ

Статутът на Европейската централна банка (ЕЦБ) в новия Европейски договор стана причина за остри спорове между Франция и Германия, съобщи в понеделник електронното издание “EUobserver”. Париж натиска ЕЦБ да бъде разписана като една от институциите на съюза, което ще я постави наравно с Европейската комисия и Европейския парламент.

Това би я превърнало в по-зависима от влиянието на отделните страни членки на ЕС.

Отхвърленият проект на европейска конституция даваше на банката специален статут, който се фокусираше повече върху независимостта ѝ. Това обаче не е залегнало в новия Договор за реформи, който е на финалната права към своето окончателно приемане.

Германия е най-големият защитник на тезата за независимостта на банката, като страната иска записване на текста от отхвърлената конституция в новия договор. Президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише също настоява институцията да получи пълна независимост.

Новият френски президент Никола Саркози на няколко пъти вече разкритикува антиинфлационната политика на банката. Според него растежът на еврото накърнява френските износители. От своя страна германският канцлер Ангела Меркел твърдо държи на запазването на независимостта на ЕЦБ.

Споделяне

Още от Бизнес