Франция изпробва нов метод за ограничаване на автомобилния трафик

Франция изпробва нов метод за ограничаване на автомобилния трафик

Френските градове Париж и Лион изпробват нов метод за ограничаване на автомобилния трафик, като забраниха движението на най-силно замърсяващите автомобили, след като бяха изправени пред нова криза със замърсяването на въздуха, предаде Франс прес.

В Париж и региона в понеделник не се движат колите, произведени преди 2001 година. От средата на този месец всички коли, които искат да се движат във френската столица, трябва да имат винетка, удостоверяваща изхвърляните от тях замърсяващи вещества (микрочастици и азотни окиси).

В Лион влезе в сила двойна система за ограничаване на движението, базираща се на винетките и номерата. От 4 часа тази сутрин не могат да се движат колите с четни номера, освен тези, притежаващи зелена винетка за нулево замърсяване или от определени категории.

Властите насърчават използването на колите от повече от един пътник, като предлагат специална отстъпка.

В други градове като Гренобъл, Бордо и засегнатите от замърсяването градове в Западна Франция, скоростта на движение по големите пътища беше ограничена до 70 км/ч вместо 90 или 110 километра в час.

Също като през декември миналата година, през последните няколко дни Франция отбелязва висока концентрация на микрочастици, дължаща се на комбинацията от антициклон и безветрие, отбелязва АФП. В началото на миналия месец в Париж и в Северна Франция беше отбелязан пик на замърсяването, чиято продължителност и интензивност бяха най-високите от 10 години насам.

Замърсяването на атмосферата е третият причинител на предотвратими смъртни случаи. Най-малко 48 000 французи годишно умират преждевременно поради замърсяването, свързано до голяма степен с транспорта.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?