Франция обяви провала си в кампанията срещу цигарите

Франция обяви, че кампанията против тютюнопушенето в страната е претърпяла пълен провал, предаде Франс прес, цитирайки председателя на Сметната палата Дидие Миго.

В своя доклад институцията съобщава, че пушачите във Франция през 2012 година са били 34% от населението, докато през 2000 година те са били 35 процента.

Сметната палата напомня, че в страната всяка година умират по 73 000 хиляди души от болести, свързани с пушенето и това е най-разпространена причина за предотвратими смъртни случаи.

В доклада си Дидие Миго прави сравнение между Франция и Великобритания, където през последните 10 години броят на пушачите е намалял от 30 на 20 на сто. Според  него това се дължи на много по-строгия контрол, налаган от британските власти върху спазването на законите срещу пушенето на тютюн.

Миго обръща внимание и на факта, че през 2004 г. Франция е отпуснала 300 милиона евро финансова помощ на магазините, продаващи тютюневи изделия заради рязкото намаление на печалбата им след увеличаването на цената на цигарите. Тази сума е три пъти по-голяма от бюджетните средства за борба с пушенето на тютюн.

Според Миго единственият действащ метод за борба с пушенето на тютюн е по-нататъшното повишаване на цената на цигарите и оказването на помощ на онези, които искат да се откажат от този вреден навик.

Споделяне

Още от Свят