Франция отрича да е плащан откуп за освобождаването на журналистите

Френският президент Жак Ширак обяви, че двамата журналисти, държани като заложници в Ирак повече от 4 месеца, са на път за Франция, придружавани от външния министър Мишел Барние, който лично отиде в Багдад, за да ги прибере.

Ширак прекъсна коледната си отпуска в Мароко, за да посрещне Кристиян Шено и Жорж Малбрюно, когато изпратеният специално за целта военен самолет кацне в Париж. Двамата ще бъдат посрещнати в родината като герои.

Техните похитители от т.нар. Ислямска армия на Ирак отначало заплашиха да ги убият, ако Франция забрани носенето на шамии в училищата. По-късно похитителите съобщиха, че освобождават журналистите, защото са установили, че не са американски шпиони

Похитителите заявиха, че двамата са били освободени заради антивоенната позиция на Франция.

Рафарен: Франция не е плащала откуп

Франция не е плащала откуп за двамата журналисти, заяви в сряда премиерът Жан-Пиер Рафарен, цитиран от Ройтерс.

На среща на ръководители на партията Съюз за френска демокрация Рафарен каза, че откуп не е бил искан и не е бил плащан и че всички преговори са се водели чрез посредници.

Външният министър Мишел Барние ще чака в Кипър Кристиян Шено и Жорж Малбрюно и заедно с тях ще се върне довечера във Франция, съобщи говорител на френското президентство, цитиран от ДПА. Заедно с министъра пътуват близки на журналистите, която бяха освободени във вторник.

Президентът заяви, че Франция ще продължи да се бори решително срещу тероризма във всичките му прояви.

Той обяви, че Шено и Малбрюно са рискували живота си в името на свободата на словото и правото на информация.

В обръщение към нацията Ширак каза още, че освобождаването на журналистите се дължи отчасти на солидарността на френската държава.

"Дължим тяхната свобода на мобилизацията и единството на всички французи", посочи президентът. Той отдаде дължимото и на отговорните и упорити действия на правителството на всички служби, които са работили всеотдайно и ефективно.

Премиерът направи изказване в парламента, изразявайки "дълбоката си радост" от освобождаването на заложниците.

Пресата във Франция е пълна с "мистериозни" догадки около събитието и посочва, че неминуемо възниква въпросът за платен откуп.

Шено, който работи за Радио Франс Ентернасионал и колегата му Малбрюно от вестник "Фигаро" са най-дълго държаните западни заложници в Ирак.

Френската преса водеше усилена кампания за тяхното освобождаване.

Двамата бяха отвлечени докато пътували към град Наджаф, заедно с техния сирийски шофьор Мохамед ал - Джунди, открит впоследствие от американските войски, атакували Фалуджа.

Още от Свят

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?