Франция поиска да се отмени оръжейното ембарго срещу Китай

Френският външен министър Доминик дьо Вилпен възобнови френския призив да се отмени оръжейното ембарго срещу Китай.

Неговото изявление, направено по време, когато китайският президент пристигна на посещение в Париж, повтаря призива на германския канцлер Герхард Шрьодер, направен в Китай при посещението му миналия месец, предаде Би Би Си.

Дьо Вилпен настоя ембаргото да бъде вдигнато преди края на март. Той направи изявлението си по време на среща на външните министри от съюза, някои от които не са съгласни да бъдат снети санкциите срещу Китай. Френският министър каза, че би желал до следващото заседание на Европейския съвет, което е на 25-26 март, да бъде намерено решение на въпроса.

ЕС наложи оръжейно ембарго срещу Китай след кръвопролитното прекратяване на мирните демонстрации на пекинския площад Тянанмън през 1989 г.

Ройтерс цитира дипломат от ЕС, според когото някои останалите външни министри от съюза са се обявили против френското искане, но са се съгласили въпросът да бъде обсъден на следващата им среща. Според Франс прес, която също се позовава на неназован дипломатически източник, темата за ембаргото срещу Китай ще бъде обсъждана от посланиците на Петнайсетте и от политическия комитет по въпросите на сигурността.

АП също цитира изявлението на Доминик дьо Вилпен, че ембаргото е остаряло и че отношенията между Европа и Китай се подобряват. Но по думите му са нужни още преговори с Пекин, особено в областта на човешките права.

Германският външен министър Йошка Фишер каза в Брюксел, че и според неговото правителство са необходими допълнителни дискусии с Пекин за човешките права и за Тайван.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?