Франция предлага зам-управител на централната си банка за свой кандидат за еврокомисар

Силви Гулар

Франция предложи заместник-управителя на френската централна банка Силви Гулар за свой кандидат за европейски комисар, заяви в сряда френски дипломатически източник, цитиран от Ройтерс.

Правителството на френския президент Еманюел Макрон се стреми да получи водещ ресор като търговията или климата, добавя агенцията.

Гулар, която е бивш евродепутат и знае английски, немски и италиански, има силни европейски препоръки. Тя участваше в правен екип на френското външно министерство, работил по обединението на Германия през 1989 г., а по-късно беше политически съветник на бившия председател на Европейската комисия Романо Проди.

Макрон избра Гулар за министър на въоръжените сили в своето правителство, след като стана президент през 2017 г. Тя обаче заемаше поста едва един месец и се оттегли, след като беше започнато разследване за начина, по който нейната партия Демократично движение е наемала парламентарни сътрудници в Европейския парламент.

Разследването продължава, но главният му фокус не е върху Гулар. Срещу нея не се води официално разследване. Тя отрича да е извършила нещо нередно.

Очаква се избраната за следващ председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да определи новия екип от комисари до 1 ноември. Всяка държава от Европейския съюз се бори за влиятелни постове.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа