Франция призова за прекратяване на бойкота на френски стоки в някои арабски страни

Франция призова за прекратяване на бойкота на френски стоки в някои арабски страни

Франция се обяви за спиране на призивите за бойкот на френски продукти и организиране на протести, отправени от някои арабски страни.

Френски стоки бяха премахнати от някои магазини в Кувейт, Йордания и Катар, а антифренски протести бяха организирини в Либия, Сирия и ивицата Газа. Острата реакция беше провокирана от изказване на френския президент Еманюел Макрон, в което той защити правото да се показват карикатури на пророка Мохамед.

Заради използването на карикатурите в час беше убит френският учител Самюел Пати. В официално изявление на френското външно министерство се подчертава, че подобни призиви са в разрез с ценностите, защитавани от Франция за свободата на изразяване. В Туитър президентът Макрон написа, че французите никога няма да отстъпят и няма да приемат езика на омразата. Туитът на Макрон се появи на арабски, английски и френски език.

Същевременно мароканското външно министерство определи като провокация повторното публикуване на "оскърбителните" според мароканските дипломати карикатури на пророка Мохамед във френски медии, съобщи Ройтерс.

"Рабат осъжда дивашките действия, извършени в името на исляма, но в същото време Мароко порицава тези провокации, оскърбяващи святостта на ислямската религия", се казва в публикуваното вчера изявление на външното министерство.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?