Френски младежи не искат да се разделят със съучениците си чужденци

Гимназисти блокираха 14 учебни заведения в Париж в четвъртък сутринта в знак на протест срещу експулсирането на чуждестранни ученици. Това се случва вследствие на арестуването на косовска ромка в училищен автобус, която по-късно беше експулсирана в Косово, предаде Франс прес.

 

Предишния ден стотици гимназисти се бяха събрали и пред ректората в Париж, за да протестират срещу изгонването от страната на техен съученик, 19-годишния арменец Хачик.

 

"Неприемливо е при ляво правителство да трябва да се показват документи, за да влезеш в гимназия. Всеки има право на образование", заяви Стеван Насири, говорител на гимназиалния синдикат ФИДЛ, близък до управляващата във Франция социалистическа партия.

 

Френското правителство започна вчера административно разследване на обстоятелствата около задържането на 15-годишната Леонарда Дибрани на 9 октомври в Източна Франция. Заключенията се очакват до 48 часа.

 

Екстрадирането на ученици с нередовни документи за престой предизвика вчера разногласия в правителството и социалистическото мнозинство в парламента, отнасящи се до имиграционната политика и вътрешния министър Манюел Валс.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?