Френските дипломати готови за стачка

Френският външен министър Доминик дьо Вилпен призова френските дипломати да изоставят плановете за обща стачка на 1 декември, предаде Би Би Си.

В реч пред около 600 служители той призна, че обстоятелствата са "трудни", но изтъкна, че намеренията за стачка не са тривиален въпрос.

Синдикалните лидери заявиха в петък, че очакват 40 посолства и консулства да затворят врати в първия по рода си дипломатически протест.

Обстоятелствата са трудни - това е подтикнало известен брой служители на министерството да действат, водени от чувство за несигурност пред бъдещето, от страха за условията на работа и заплащането, заяви Дьо Вилпен на съвещание със служители късно в четвъртък. Текстът на словото му е разпространен чрез вътрешния мрежов сайт на министерството до неговите 9200 служители от френските мисии по света, както и чрез Интернет, отбелязва АФП.

Реформата в дипломатическата служба се осъществява в доста труден бюджетен контекст. Недоволството на хората от министерството кристализира главно около съкращенията на персонала и намаляването на изплащаните жилищни компенсации, каза министърът. Той обеща да стане гарант за равнопоставено и справедливо отношение към служителите, да осигури прозрачност при изплащане на премии в централния апарат и ясна скала на жилищните компенсации, които се полагат на работещите в чужбина.

В министерството няма вече нито грош; половината от асансьорите не работят, а пари за ремонт няма; три дни в края на миналия месец нямаше хартия, а служителите в чужбина са принудени да работят по 14 часа на денонощие, цитират агенциите профсъюзния представител Иван Сержес.

Служителите не разбират как президентът на републиката и правителството могат да прокламират огромните амбиции на Франция на световната сцена, докато в същото време човешките и финансовите ресурси в министерството постоянно намаляват, се казва в изявлението на синдикатите, цитирано от Би Би Си.

Правителственият бюджет за следващата година, който ще бъде дебатиран в понеделник от Сената, предвижда съкращение с 2 процента на разходите на външното министерство, както и съкращения на работни места.

Френското външно министерство и свързаните с него служби са втори по големина в света след това на Съединените щати. Френското дипломатическо ведомство има постоянен персонал от 9 200 души и 13 000 местни служители по целия свят.

В допълнение към 154 -те посолства, Франция поддържа 98 консулства и близо 500 културни центъра и френски училища.

Липсата на средства станала явна, когато миналия месец фирмата, която доставя хартия на министерството, отказала нова доставка, докато не бъдат уредени предишните сметки.

В министерството и преди е имало стачки, но сега за пръв пот синдикатите призоваха дипломатите и дипломатическия персонал по света да се присъедини към тях.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?