Френските социалисти са на път да вземат пълно мнозинство в парламента

Френските социалисти са на път да вземат пълно мнозинство в парламента

Левицата на президента Франсоа Оланд и нейните съюзници се очертава да получат пълно мнозинство в долната камара на парламента, сочат резултатите от провелия се в неделя първи тур на парламентарните избори.

Левицата успя да спечели повече от 46% от вота на гласоподавателите, при доста ниска за Франция избирателна активност. 42.77 процента от гласоподавателите не са упражнили правото си на глас.

Според окончателните резултати, публикувани от Министерството на вътрешните работи на Франция, левицата - Френската социалистическа партия, зелените и Левия фронт -  събира 46.77% от гласовете, срещу 34.07 за десницата - Съюз за народно движение на Никола Саркозии съюзниците им  и 13.6% за крайнодесния Национален фронт.

Разбити по партии, данните показват, че социалистите имат на първия тур 29.35 процента, Съюз за народно движение – 27.19 процента, Национален фронт – 13.73 процента, Ляв фронт – 6.74 процента, Зелените – 5.4 процента и центристите на Франсоа Байру – 1.77 процента.

Според допитване на института Опинионуей, направено за Фигаро социалистите ще спечелят абсолютно мнозинство в парламента след втория тур -  от 293 до 323 места. Съюз за народно движение ще получи между 218 и 248 места. Зелените ще имат между 15 и 20 места. Ляв фронт между 13 и 18 места, а центристите на Байру и Национален фронт между 0 и 3 места.

Няколко от водещите фигури във френската политика ще трябва да се явяват на втория тур на дуели.

Центристът Франсоа Байру ще участва в битката за втория тур в провинция Беарн заедно с кандидати на социалистите и Съюз за народно движение, след като спечели на първия тур едва 24 процента.

Бившата кандидатка за президент от 2007 г. Сеголен Роаял, за която се прогнозира, че може да е следващият председател на Националното събрание на Франция, ще участва във втория тур срещу кандидат на Съюз за народно движение и независим кандидат, след като на първия тур в окръг Поату-Шарант получи 29 процента.

Лидерът на крайната десница Марин льо Пен получава по думите ѝ 48.21 процента в бившия миньорски град Енан-Бомон, където по традиция печелят кандидати на левицата. Там поражение претърпя основният ѝ съперник лидерът на радикалната левица Ляв фронт Жан-Люк Меланшон. Той се класира едва трети. Льо Пен коментира, че е успяла да опровергае прогнозите на социолозите, даващи ѝ на първия тур в града едва 42 процента. Тя заяви, че на втория тур Национален фронт ще докаже, че е третата сила във Франция.

Споделяне

Още от Европа

Къде му е мястото на Бойко Борисов?