Френският министър на икономиката Еманюел Макрон създава ново политическо движение

Еманюел Макрон

Френският министър на икономиката Еманюел Макрон стартира ново политическо движение, което по думите му няма да е нито ляво, нито дясно и което може да размести политическите пластове само година преди президентските избори, предаде Ройтерс.

"Реших да създам ново политическо движение", каза Макрон на събиране в родния си град Амиен. То ще се казва "Напред!" ("En Marche!").

"Аз съм в ляво правителство, но искам да работя и с хора от десницата, които изповядват същите ценности", каза Макрон, който не е член на Френската социалистическа партия

Инициативата на един от най-популярните министри в ръководеното от социалистите правителство ще засили спекулациите, че Макрон има по-големи политически амбиции.

Тридесет и осем годишният бивш инвестиционен банкер може допълнително да размъти водите на френската политика, предвид факта, че крайнодесният Национален фронт остави традиционните партии и техните доста по-възрастни вероятни кандидати за президент с по-малка електорална база, в която да се прицелят, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа