Френският парламент даде картбланш за реформи в трудовото право

Френският парламент даде картбланш за реформи в трудовото право

Френският парламент разписа празен чек на правителството да реформира трудовото право без намесата на депутатите - един от приоритетите на президента Еманюел Макрон, който се надява да подобри ситуацията на пазара на труда, като предостави на фирмите по-голяма гъвкавост, съобщи Франс прес.

С 225 гласа "за" и 109 "против" Сенатът, горната камара на парламента, разреши снощи на изпълнителната власт да реформира трудовия кодекс с постановления. Ден по-рано одобрението си за това даде и Националното събрание, долната камара на парламента.

Според този метод, критикуван най-вече от синдикатите, парламентът няма да дебатира текстовете, а правителството ще се допита до него само в началото и в края на процедурата.

Тази реформа ще стигне по-далеч от силно критикувания Закон за труда, който миналата година предизвика няколкомесечни протести. Тя предвижда налагане на таван на обезщетенията, които работодателите трябва да платят на съкратените работници и предоставяне на по-голяма гъвкавост на фирмите да определят условията на труд, отбеляза Асошиейтед прес.

С това Макрон иска да намали безработицата до 9,4 процента тази година и до 7 процента през 2022 година.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?