Френският външен министър се срещна с четири от осъдените в Либия българки, петата е болна

Френският външен министър Филип Дуст-Блази се срещна в четвъртък с осъдените на смърт пет български медицински сестри и палестински лекар в затвор близо до Триполи.

Една от медицинските сестри се възползва от възможността, за да отправи през сълзи апела “Не ни забравяйте”, предаде Франс прес. “Знаем много добре, че сме жертви на политическа игра, но сме изтощени”, е заявила тя, седнала до френския външен министър в една от залите на затвора “Джудейда”, разположен в предградие на либийската столица Триполи.

На срещата с френския първи дипломат са присъствали само четирите от медицинските сестри, защото петата е “на края на силите си”, е отбелязала тя. “Ние сме невинни, също както и заразените деца. Ние също сме жертви”, на свой ред е заявил палестинският лекар.

“Щастлив съм, че ми бе позволено аз да съм първият министър от западна държава, който се е срещнал с медиците, затворени от 1999 г.”, е заявил Филип Дуст-Блази. Кардиолог по образование, той е изразил “цялата си солидарност в качеството на лекар” и е изразил надежда, че “кошмарът е към края си”.

Петте български медицински сестри и палестински лекар бяха осъдени на смърт в Либия на 6 май 2004 г.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?