Футболистите на Саудитска Арабия не уважиха минутата мълчание за жертвите от Лондон

Футболистите от националния отбор на Саудитска Арабия не уважиха минутата мълчание в памет на жертвите от атаките в Лондон на 7 юни. Това се случи преди началото на световната квалификация срещу Австралия в Аделаида.

Докато играчите на домакините се събраха заедно в центъра на терена, тези на гостуващия тим си заеха позициите в своята половина.

Това доведе до бурно недоволство срещу саудитите както на стадиона, така и в социалните мрежи. За австралийците терористичните нападения в английската столица са чувствителна тема, защото две от всичките осем жертви са техни сънародници.

Австралия спечели двубоя с 3:2.

Говорител на Футболната федерация на домакините обясни, че още преди срещата саудитите са заявили, че няма да се включат в акта на уважение и съответно играчите в бели екипи ще заемат позиции в своята половина в готовност за първия съдийски сигнал. Тяхното обяснение било, че популярната минута мълчание не кореспондира с техните разбирания и религия. Според тяхната култура това не е израз на страдание.

При такива случаи в Саудитска Арабия предпочитат или да се молят, или да правят дарения.

В същото време обаче в социалните мрежи се появи снимка, на която тимът на Ал Ахли спазва минутата мълчание по подобие на играчите на Барселона преди началото на двубоя помежду им от турнира за Купата на Qatar Airways през декември 2016 г, отбелязва sportal.bg.

Споделяне

Още от Свят