Г- 8 постигна компромис за мерки срещу глобалното затопляне

Г- 8 постигна компромис за мерки срещу глобалното затопляне

Лидерите на страните от Г- 8 постигнаха компромисно споразумение за мерките за борба с глобалното затопляне, съобщи в четвъртък германският канцлер Ангела Меркел, чиято страна е ротационен председател на ЕС. “Ние се споразумяхме, че растежът на въглеродните емисии първо трябва да бъде спрян и едва след това да се пристъпи към съществено намаление”, заяви тя след разговорите в балтийския курортен град Хайлигендам .

Лидерите на най-големите световни икономики са се договорили още да се изготви нов документ в рамките на ООН, който да замести протокола от Киото. Той изтича през 2012 година, а новата стратегията за борба с глобалното затопляне ще бъде обсъдена в Бали през декември тази година. Германия настоява за постигане на споразумение за намаляване на изпусканите количества въглероден диоксид в атмосферата да бъдат да намалени с 50 процента до 2050 година.

САЩ обаче се обяви против фиксиране на определени цели. По думите на Меркел, нейните колеги са се съгласили да приемат посочени цели, но без да се запише каквото и да е официално предложение, което да влезе в последващи официални документи.

Според официално съобщение на сайта на Г- 8, страните са се споразумели на “бързи и строги” действия. ББС коментира, че германският канцлер е представила споразумението като голям успех.

В четвъртък сигурността в района на срещата остава изключително строга. Полицията преследваше няколко моторни лодки на “Грийнпийс", опитващи се да преминат през кордона, при което една лодка бе ударена и екипажът ѝ падна във водата. Освен това германската полиция е арестувала около 300 антиглобалисти.

Междувременно американският президент Джордж Буш се срещна с своя руски колега Владимир Путин. Темата на разговора им е бил планирания за изграждане американски противоракетен щит в Европа. Той прикани Москва да изпрати свои генерали в САЩ, за да се запознаят обстойно с плана.  

Споделяне

Още от Свят