Гадар Хачикян готова да върне държавното жилище

Депутатката от НДСВ Гадар Хачикян, която бе уличена, че е купила без право ведомствено жилище от фонда на Министерски съвет, обяви, че е готова да го върне, ако съдът ѝ го поиска. На специална пресконференция в парламента Гадар обяви, че не желае на 26 години да я обявяват за "крадец от национален мащаб".

Хачикян и още 6 държавни служители, посочени като нарушители заради покупката на държавни жилища, сред които министър Димитър Калчев, главният секретар на МС Севдалин Мавров и пресдиректорката Цветелина Узунова, са връчили днес лично на премиера решението си как ще постъпят - дали ще върнат жилищата, ще ги доплатят ли по пазарни цени, или ще подадат оставка.

Ако премиерът прецени, ще даде публичност на връчените му документи, съобщи правителственият говорител Димитър Цонев.

Министърът на държавната администрация обяви, че ще направи каквото каже премиерът, но подчерта, че е платил най-висока цена за апартамента си в сравнение с останалите. Бил готов да доплати още, ако трябва. "Аз съм действал абсолютно законосъобразно по сега действащите закони. Да си подам оставката, значи да си призная, че съм нарушил закона, а никой не казва кой закон е нарушен като съм купил жилището си", обясни Калчев по радио "Свободна Европа".

В петък Калчев съобщи, че част от новодомците смятат да изразят несъгласие пред премиера с изводите на комисията и са готови да отидат на съд, където да се установи дали сделките са незаконни.

Главният секретар Севдалин Мавров обясни пред журналисти в МС, че става дума за отношения, засягащи само него и министър-председателя Сакскобургготски и отказа да съобщи какво е крайното му решение. Но и Мавров смята, че не е нарушил закона при закупуването на ведомственото си жилище.

Комисията, оглавявана от Меглена Тачева обяви, че сред 7-те сделки, сключени в нарушение на закона, най-фрапиращ е случаят с Гадар Хачикян. Тя е била в неплатен отпуск от Министерски съвет, докато финализира сделката, а в момента на подписването вече се е била заклела като народен представител. Парламентарният секретар на МС стана депутат в началото на миналата година, когато Валентин Церовски бе избран за строителен министър.

Според зам.министърката на правосъдието лесно може да бъде обявена за нищожна сделката, сключена от Хачикян.

Днес единствено Гадар Хачикян обяви публично своя избор.

Кое е по-морално - да си подам оставката и да задържа жилището, да го доплатя като кажа, че съм го закупила незаконно или да го върна?- запита Хачикян и отговори: "Личният ми морален избор е да го върна".

Гадар обаче не уточни кога ще върне апартамента си и каза, че ще го стори, когато и го поискат.

Съдът решава дали съм виновна или не, а не подобна тричленка, заяви тя като визира комисията, оглавявана от Миглена Тачева по заповед на министър-председателя.

Депутатката Хачикян обяви, че комисията по скандала с жилищата е направила заключенията си въз основа на разпоредби, действали до 1993 година. Тя упрекна комисията, че не е имала доблестта да представи на седмината нарушители заключенията си, но ги е съобщила на медиите.

Депутатката твърди, че законът не е нарушен, защото договорът за покупко-продажбата е сключен с областния управител на София, който е длъжен да проследи законосъобразността на сделката. Тя не можела да си позволи да оспорва компетентността на министър-председателя Симеон Сакскобургготски, чийто подпис стоял под разрешението да закупи апартамент. Нито пък би оспорвала действията на областния управител Росен Владимиров, който трябва да проследи законна ли е продажбата.

Всичко това е минало и през двете най-висши одитиращи държавни органи- Агенцията за държавен и финансов контрол и Сметната палата, и те не са открили нарушения, посочи Хачикян.

Запитана защо си е взела отпуск за времето, когато е подписала договора, Хачикян отговори, че е имала пълното право на неплатен отпуск.

Хачикян се счита за жертва на PR-акция, чрез която НДСВ прави опит да се стабилизира в момента, когато се очаква отцепване на "Новото време" в нова партия и парламентарна група и предстои дебат по вота на недоверие срещу кабинета.

Отказвам на 26 години да бъда обявявана за крадец от национален мащаб, отказвам да бъда употребявана и да участвам в чужда PR-акция, заяви младата депутатка и призна, че е сбъркала, като не е послушала съвета - докато се занимава с политика, да не придобива нищо.

Споделяне

Още от България