"Гардиън": ЕС се готви да отложи Брекзита най-малко до юли

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск

ЕС се готви да отложи Брекзита най-малко до юли, след като е стигнал до извода, че Тереза Мей няма да успее да прокара своето споразумение през парламента. Имайки предвид вътрешната опозиция срещу премиера, сега Брюксел смята за малко вероятно да бъде спазен крайният срок 29 март за напускане на ЕС и очаква да получи през следващите седмици молба от Лондон за отсрочването на член 50, пише британският вестник "Гардиън".

Когато бъде получена молбата на Обединеното кралство, се очаква председателят на Европейския съвет Доналд Туск да свика специална среща на върха на съюза за отлагане на датата на Брекзита. Представители на ЕС казаха, твърди вестникът, че това с колко ще бъде удължен преговорният период, разрешен от член 50, ще се реши в зависимост от основанията за отлагане, които ще представи Мей.

Едно "техническо" удължаване до юли вероятно е първата стъпка, с която на Мей ще бъде дадено допълнително време за преразглеждане и ратификация на настоящата сделка, след като Даунинг стрийт получи ясна представа какво ще поиска мнозинството в Камарата на общините.

Представител на ЕС, цитиран от "Гардиън", казал: "Ако министър-председателят оцелее и ни информира, че се нуждае от повече време, за да спечели целия парламент за сделката, ще бъде предложено техническо удължаване до юли".

Според други високопоставени източници на вестника от ЕС на по-късна дата може да бъде предложено следващо, по-продължително удължаване, ако евентуално бъдат насрочени парламентарни избори или втори референдум, въпреки че предстоящите праз май избори за Европейски парламент може да създадат трудности.

"Първата сесия на парламента е през юли. Трябва да има евродепутати от Обединеното кралство, ако то е още страна членка. Обаче в ЕС нещата не са черно-бели", казал дипломат от ЕС.

Днес Европейската комисия публикува писмо, с което дава нови уверения за временния статут на ирландската граница с надежда да спечели някои членове на Камарата на общините за сделката, но представители на ЕС имат скромни очаквания.

Държавните и правителствените ръководители заявиха на последната си среща на върха, че споразумението за напускане и спорният предпазен механизъм за ирландската граница (който според голям брой депутати консерватори ще вкара за постоянно Обединеното кралство в капана на митническия съюз на ЕС) не подлежат на промяна и нова интерпретация.

Обаче източници в Брюксел твърдят, че само ще слушат и ще следват насоките на премиера за следващите си стъпки, ако тя понесе тежко поражение, както се очаква. В рамките на три парламентарни работни дни след вота Мей трябва да направи пред парламента изявление за следващите си ходове. Представители на ЕС смятат, че каквото и да стане, вероятно ще се наложи удължаване на двегодишния преговорен период.

До такова заключение стига и прогнозата на водещия анализатор на риска "Икономист интелиджънс юнит" (ИИЮ), която предстои да бъде публикувана. Даниел Хараламбъс, анализатор за Великобритания, казва: "Наистина не остана време и сме на етап, в който Брекзитът ще настъпи през март само ако, колкото и да е невероятно, парламентът одобри на 15 януари сделката на Мей, или ако подкрепи напускане без сделка. При всички други варианти правителството ще трябва да си спечели още време и ние смятаме, че ЕС ще бъде склонен да го отпусне, за да избегне катастрофална ситуация".

В неделя министърът за Брекзита Стивън Баркли твърдо заяви, че има "известна промяна" и увеличаване на подкрепата от страна на депутати за сделката на Мей, като намекна, че при провал на вота премиерът ще се съобрази с насоките от парламента за това какво биха подкрепили депутатите.

"Страната има право да знае какво отстояват членовете на парламента, а не само против какво са и е важно Камарата да заеме позиция за това какво може да подкрепи", каза Баркли.

През миналата седмица представители на ЕС бързо отрекоха съобщенията, че вече били започнали дискусии с Великобритания за удължаването на влизането в сила на член 50. "Със сигурност напоследък британците не са говорили за това", казал пред "Гардиън" един европейски представител. "Ако не друго, най-малко за това им се говори сега."

Създава се впечатление, че ЕС ще отговори великодушно и даже ще предоговори условията в споразумението за напускане, в случай че Мей рязко промени курса и приеме постоянен митнически съюз, за да прокара сделката в парламента, пише по-нататък вестникът.

Официален представител казал пред него, че отказът на лидерите от ЕС на срещата им през декември да дадат на Мей 2021 г. като краен срок за приключване на преговорите за бъдещите търговски отношения се е базирал на убеждението, че тя има още какво да предложи, за да мине сделката в парламента. "Лидерите са много по-хитри, отколкото си мислят хората - виждат какво става в Обединеното кралство; и те не бяха убедени, че е възможно бързо да се постигне търговско споразумение, защото британското правителство не казва ясно какво иска", казва представителят.

Муджтаба Рахман, бивш ковчежник на комисията и шеф на рисковата консултантска група "Европа за Евразия", каза: "Смятаме, че ЕС ще пожелае да се върне към споразумението за излизане и да преосмисли предпазния механизъм за Ирландия, в случай че Великобритания може да достигне до вдъхваща доверие позиция, за която лидерите сметнат, че ще доведе до безпроблемно напускане. Ако например позицията на Обединеното кралство еволюира към постоянен митнически съюз, това може да промени динамиката на мисленето за предпазния механизъм", казва експертът пред "Гардиън".

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Европа