"Гардиън": Гражданите на ЕС няма да имат нужда от визи за Великобритания

Позицията на Лондон изглежда се смекчава след осъзнаване на болезнените последствия от Брекзит

"Гардиън": Гражданите на ЕС няма да имат нужда от визи за Великобритания

Гражданите на Европейския съюз ще могат свободно да посещават Великобритания след излизането ѝ от общността, без да са им необходими визи, съобщи в четвъртък в. "Гардиън", като се позова на правителствени източници.

Според източниците обаче това няма да означава, че гражданите на ЕС автоматично ще имат право да остават във Великобритания за неопределен срок. Ако искат да работят в страната, те ще трябва да се съобразяват с новите миграционни ограничения.

Министри многократно са казвали, че Брекзитът ще даде на правителството властта да контролира миграцията, но това не означава, че то иска да я спре напълно. Правителството също така иска да продължи да позволява на компаниите да наемат квалифицирани работници от ЕС.

Източниците отрекоха твърденията, че правителството планира да въведе квоти, за да контролира броя на работници от ЕС, които идват да работят в определени сектори във Великобритания.

Имиграционните планове, които трябва да бъдат оповестени по-късно тази година, ще очертаят предложенията на правителството за нова дългосрочна система, пише британското издание.

Лондон уверен, че през октомври ще премине към втората фаза на преговорите с ЕС

Същевременно министерството на Брекзита, цитирано от Ройтерс, изрази увереността на Великобритания, че до октомври ще постигне "достатъчен напредък" в преговорите си за излизане от ЕС, което ще ѝ позволи да премине към следващата фаза.

Неидентифицирани източници, цитирани от телевизия "Скай нюз" казали, че двете страни ще трябва да отложат преговорите за отношенията след "развода" до декември, защото няма да постигнат напредъка, който според Евросъюза е необходим за първия етап.

"Правителствените служители работят в добро темпо и ние сме уверени, че ще имаме достатъчно напредък до октомври, за да преминем към следващата фаза", каза говорителка на министерството за излизането от ЕС, опровергавайки твърдението на "Скай нюз".

Под "следващата фаза“ се разбира преговорите за бъдещите търговски отношения между Лондон и Европейския съюз. Брюксел обаче непреклонно настоява, че няма как да се стигне до тези преговори преди да се очертаят решенията на въпроси като правата на европейските граждани, живеещи и работещи сега във Великобритания, и на британските граждани в другите страни членки, британските задължения към бюджета на ЕС (оценявани на между 40 и 60 милиарда евро) и границата между Република Ирландия и Северна Ирландия (единствената бъдеща сухоземна граница между Великобритания и ЕС).

Осъзнаване на болезнените последствия от Брекзит

Днешната информация на "Гардиън“ идва, след като в предишните два дни Лондон направи предложения по други теми, оценявани от наблюдателите като смекчаване на позицията му и признак за осъзнаване на болезнените последствия от Брекзит.

Във вторник британското правителство изрази желанието си страната да остане в митнически съюз с Европейския съюз за известно време, за да се избегне хаос по границите след като го напусне и да се запази възможно най-голяма свобода на търговита със стоки. Министерството за Брекзит заяви, че може да има "временен митнически съюз между Обединеното кралство и Европейския съюз" и че бъдещо митническо партньорство може да премахне необходимостта от митническа граница между Великобритания и ЕС.

Предложенията на Великобритания за бъдещите ѝ митнически отношения с Европейския съюз са "фантазия", заяви координаторът за Брекзита в Европейския парламент Ги Верхофстат.

Малко повече от година след гласуването за Брекзит, на британското правителство сякаш започва да му просветва, че решението за напускане на ЕС ще се окаже много болезнено за страната, за икономиката и гражданите ѝ, коментира по този повод Дойче веле.

Постепенно на бял свят излизат последствията от един факт, който никога не е бил тайна: Обединеното кралство е свързано с ЕС много по-тясно, отколкото пропагандистите на Брекзита разправяха на избирателите. Излезеш ли от обединения пазар, излизаш и от митническия съюз: когато повече от половината от външната ти търговия е с ЕС, би трябвало предварително да се замислиш какво става, след като напуснеш Общността без съответно споразумение.

Ето че сега закономерно идва и признанието на съответния британски министър, че – в интерес на икономиката – Лондон иска преходен период след напускането на ЕС. Министърът си представя един преходен митнически съюз, който общо взето съвпада със сегашното положение. А това означава горе-долу следното: Великобритания иска хем да излезе, хем някакси да остане в ЕС. Да, в Лондон едва ли са си представяли нещата точно така, коментира германската медия.

В сряда пък британското правителство обяви, че не иска да въвежда отново проверките по границата между Северна Ирландия и Република Ирландия, след като напусне ЕС през март 2019 г.. Избягването на всякакъв вид физическа инфраструктура на границата ще бъде приоритет номер едно за Лондон, когато води преговори относно единствената си сухопътна граница с ЕС, посочи британското министерство за Брекзит.

За отбелязване е, че освен това Лондон иска да запази и Общата пътна зона (СТА), пакт, който позволява свободно движение между Обединеното кралство и Ирландия за британските и ирландските граждани, без да е необходим паспортен контрол и "без да става дума за нови имиграционни проверки между Северна Ирландия и Ирландия".

Това би означавало, че гражданите на ЕС, които желаят да влязат във Великобритания, биха могли да направят това, като пътуват законно в Ирландия и преминават границата без проверка - нещо, което вероятно ще вбеси голяма част от британците, за които контролът над имиграцията е основен мотив да подкрепят Брекзит., писа по този повод Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?