"Гардиън" и "Вашингтон пост" спечелиха "Пулицър" заради разкритията на Сноудън

"Гардиън" и "Вашингтон пост" спечелиха награда "Пулицър" за разкритията им за електронния шпионаж на САЩ.

Двете издания бяха удостоени с най-престижната американска награда за журналистика, в категория "в служба на обществото", за това, че миналата година първи публикуваха разобличаващи статии за злоупотреби на американското разузнаване, основани на документи, получени от бившия сътрудник на Агенцията за национална сигурност на САЩ Едуард Сноудън.

В категорията "отразяване на гореща новина" наградата беше спечелена от репортерите от в. "Бостън глоуб" за отразяването на терористичното нападение по време на Бостънския маратон през април м.г.

Вестник "Ню Йорк таймс" получи две награди - в категориите "новинарска фотография" и "фоторепортаж".

"Пулицър" за разследваща журналистика беше спечелена от Крис Хемби от Центъра за обществен интегритет във Вашингтон.

Агенция Ройтерс получи наградата в категорията "международен репортаж" за материалите си за дискриминацията на мюсюлманското малцинство рохиня в Мианма.

В номинацията "най-добър национален репортаж" с премията беше удостоено изданието "Газет" от град Колорадо Спрингс /щата Колорадо/ за поредицата статии за живота на ранени американски военни след завръщането им у дома от "горещи точки".

Призът за белетристика получи романът "Щиглец" /The Goldfinch/ на американската писателка Дона Тарт. Романът вече беше обявен за "книга на годината" от най-голямата интернет книжарница "Амазон".

В категорията "История" американският историк Алън Тейлър спечели втория си "Пулицър" за изследването си: "Вътрешният враг: Робство и война във Вирджиния".

Наградата за журналистически труд е учредена от известния американски вестникарски магнат Джоузеф Пулицър /1847-1911 г./ Според завещанието му, от специално оставените два милиона долара е основана фондация на негово име.

От 1917 г. наградата се присъжда всяка година в 21 категории в областта на журналистиката, литературата, музиката и театъра.

Лауреатите на наградата в категория "В служба на обществото" получават златни медали, а "Пулицър" за всички останали категории е придружена от парична награда в размер на 10 хиляди долара.

Тържествената церемония по връчването на наградите ще се състои в Колумбийския университет в Ню Йорк на 5 май.

Споделяне

Още от Свят