Гърция съкрати бюджетния си дефицит до 4.9% от БВП за полугодието

Гърция съкрати бюджетния си дефицит за първите 6 месеца на тази година с 42% до 4.9% от БВП, съобщи Франс прес, като се позова на данните на Гръцката централна банка.

В номинално изражение за полугодието бюджетният дефицит бе свит до 11.45 млрд. евро. В края на първото полугодие на миналата година дефицитът бе 19.685 млрд. евро.

Дефицитът през юни тази година стигна 1.9 млрд. евро. През юни миналата година той бе 5.06 млрд. евро.

Според министъра на финансите Георгиос Папаконстантину Гърция е успяла да стигне набелязаната цел. Той отбеляза, че тази година главната задача е била да се свие бюджетният дефицит с 40%. Оказа се, че правителството е успяло да постигне още по-добър показател, каза той.

Опитвайки се да намали дефицита, гръцкото правителство наложи редица непопулярни мерки, сред които замразяване на заплатите в държавния сектор и увеличаване на данъците. По този начин държавата се надява да икономиса за три години около 30 млрд. евро. Мерките обаче предизвикаха масови стачки и протестни акции сред населението.

Бюджетният дефицит в Гърция през 2009 г. беше 13.6% от БВП. В началото на 2010 г. дефицитът намаля до 9.1% от БВП, а общият дълг на страната надхвърли 300 млрд. евро. През тази година Гърция трябва да погаси 50 млрд. евро от него.

Споделяне

Още от Балкани