Гърция се нуждае от спасително споразумение до края на май

Гръцкото правителство сигнализира, че се нуждае от спасително споразумение с кредиторите до края на този месец, за да избегне дефолт по дълга си това лято, след като появилите се отново безпокойства разтърсиха финансовите пазари на страната, предаде Асошиейтед прес.

"Ние показахме, че можем да погасяваме задълженията си засега, макар и с огромни трудности - не крием това", заяви правителственият говорител Гавриил Сакеларидис.

Той каза, че Гърция има за цел да продължи да покрива дълговите си задължения в близките месеци, но за да прави това, тя се нуждае от допълнителна финансова помощ. Затова правителството очаква споразумение с кредиторите "до края на май", посочи Сакеларидис.

Кредиторите на Гърция искат страната да се съгласи на серия икономически реформи, преди да ѝ бъде преведен последният транш от спасителната ѝ програма на стойност 7,2 милиарда евро.

Новото ляво правителство предлага мерки, които целят да защитят гръцкия народ, засегнат от шестгодишна рецесия, но кредиторите казват, че тези мерки все още са твърде неясни.

Сакеларидис също така настоя, че Гърция не трябва да приема еднократен данък върху банковите депозити, за да реши кризата с недостига на пари в брой. Подобна мярка беше използвана в членката на еврозоната Кипър преди две години, отбелязва АП.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа