Гърция въвежда общо разрешително за пребиваване и работа

Общ документ да разрешава пребиваване и работа в Гърция предвижда новият законопроект за държавната политика по въпроса за имигрантите, който ще бъде внесен в гръцкия парламент пред следващите няколко дни. Това съобщиха във вторник гръцките медии, цитирайки изявление на вътрешния министър Прокопис Павлопулос по време на семинар в Солун, организиран от Института по имигрантска политика.

Въпросната разпоредба, обединяваща досегашните две разрешителни в едно, на практика е голямото нововъведение в досегашното законодателство за имиграцията, отбелязва агенция МПА. Тя цели да ограничи бюрокрацията и случаи на корупция, както и да предостави социално осигуряване на имигрантите.

По думите на министъра законопроектът ще предвижда чужденците, които пристигат в Гърция като имигранти, да съобщават причината, поради която са дошли в страната - например работа, обучение, медицинско лечение, както и времетраенето на престоя си.

В случаите, когато става въпрос за работа, чужденецът трябва да предостави информация за работодателя и къде ще бъде осигуряван. Имигрантите трябва да имат още постоянен адрес и да са вписани в данъчния регистър, посочва атинският ежедневник Катимерини.

Министър на вътрешните работи увери, че след въвеждането на новото законодателство в Гърция вече няма да има имигранти, които да бъдат обект на експлоатация.

По данни от проучване на Института за имигрантска политика, цитирани от гръцката секция на Би Би Си, имигрантите в Гърция са близо 1,15 милиона души, тоест 10,3 процента от населението на страната. Техният брой е нараснал четири пъти от 1991 година насам, когато чужденците в страната са били 270 000 души.

Сред имигрантите с разрешително за пребиваване в Гърция най-голям е процентът на албанците - 63,2 на сто. Следват българите - 9,8 на сто, румънците с дял от 4,3 на сто, украинците - 3,4 на сто, пакистанците - 2,4 на сто, и грузинците - 2,2 на сто. Мнозинството от имигрантите - 132 000 души, живеят в Атина и областта Атика. Следва Солун с 27 000 имигранти.

Споделяне

Още от Балкани

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?