Гърция вероятно ще се нуждае от трети спасителен план през 2015 г.

Гърция може да има нужда от трети международен спасителен план от 50 милиарда евро през 2015 г. Това пише в неделния си брой германският седмичник "Шпигел", цитиран от БГНЕС.

Тройката, съставена от представители на кредиторите (ЕС, ЕЦБ и МВФ), написала в предварителната редакция на последния си доклад, че не е съвсем сигурно дали Атина ще може да се върне на кредитните пазари през 2015 г. Нуждите ѝ от външно финансиране за периода 2015-2020 г. може да достигнат 50 млрд.евро.

"Шпигел" обаче уточнява, че този пасаж е бил съкратен по искане на германското правителство.

Изданието твърди, че Европейската централна банка очаква задействане на клаузата за колективно действие, която ще позволи на Гърция да принуди дърпащите се частни кредитори да вземат участие в облекчаване на гръцкото задлъжняване.

Тази клауза, съдържаща се в закона за обменната операция на облигации между гръцката държава и кредитните институции, ще може да бъде задействана, ако поне 66% от банките участват в операцията и ще накара непокорните кредитори да се присъединят към програмата за размяна на дълг, като по този начин процентът на участие автоматично ще стигне 100%.

Същинската операция за размяна на дълг ще е на 12 март. Тя ще позволи на Гърция да заличи 107 от 200 милиарда евро публичен дълг, държан от частни кредитори.

Отчисляването на част от дълга е едно от задължителните условия за изплащането на 130-те милиарда публични помощи от втория спасителен план, одобрен в Брюксел.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?