Към края на годината

Газът в Русия ще е два пъти по-скъп отколкото в САЩ

Газът в Русия ще е два пъти по-скъп отколкото в САЩ

"Газпром" е предложил да бъде извършена допълнителна индексация на цената на газа с 26.3% от 1 октомври. Ако руското правителство се съгласи, към края на годината газът в Русия ще струва 137 долара за 1000 кубически метра или почти два пъти повече от сегашната борсова цена в Съединените щати. Това пише във вторник руският вестник "Ведомости", като се позовава на информация от двама неназовани руски чиновници на федерално ниво.

Сегашният план на правителството, утвърден в края на миналата година, предвижда индексация на цената на газа за вътрешния пазар с 15% от 1 юли. Това, че от началото на годината цената не се е покачвала, от изданието обясняват с желанието на властите да обуздаят темповете на инфлацията. Сега "Газпром" предлага още едно повишение – с 26.3% от 1 октомври за всички клиенти с изключение на жилищно-комуналното стопанство и населението.

Благодарение на това средногодишната цена ще бъде с около 17 процента по-висока от миналогодишната. Така "Газпром" разчитал да компенсира двукратния ръст на данъка върху добива на полезни изкопаеми от началото на тази година, твърдят източниците на "Ведомости".

През февруари в "Газпром" изчислили какви ще загубите им от повишаването на данъка – 64 милиарда рубли. Индексацията на цените ще донесе 50 милиарда рубри допълнителна печалба и 114 рубли допълнителни разходи за плащане на данъка върху добива.

Източниците на вестника твърдят, че "Газпром" не търси допълнителни изгоди, а само компенсация за намаляващите приходи. Всички предложения били направени по заръка на правителството.

С предлаганата от "Газпром" индексация към края на годината средната му цена ще бъде около 4000 рубли за 1000 кубически метра без ДДС или 137 долара по днешния курс. Това е с 45% повече от днешната цена и почти два пъти повече от борсовите котировки на газа в САЩ (около 71 долара), констатира пред изданието директорът на East European Gas Analysis Михаил Корчемкин.

Президентските избори отминаха и пред правителството няма никакви препятствия за повишаване цените на газа, казва Корчемкин. Разбира се, бизнесът ще е недоволен, особено енергийният, но инвестиционната програма на "Газпром" е над всичко, особено с оглед на поръчението за ускоряване на строителството на многомилиардния газопровод "Южен поток", добавя експертът.

Предложението на "Газпром" е катастрофа, казва пред "Ведомости" служител на един от енергийните холдинги. Той обяснява, че компаниите, които в активите си имат основно топлоелектрически централи, вече работят на границата на рентабилността. Държавата им задържа цените, за да не расте социалното напрежение.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?