Газовата връзка с Румъния става все по-проблемна

Новото подводно сондиране в Дунав се бави трети месец, не е ясно кога ще заработи тръбата

Така изглежда газовата връзка в момента. Снимка:БГНЕС

Трети месец газовият оператор "Булгартрансгаз" не може да подпише договор с избрания изпълнител за новото сондиране за подводното трасе на връзката между газовите мрежи на България и Румъния при Русе и Гюргево. Засега не е ясно дали въобще ще има такъв контракт и какво ще се случи с интерконектора, изграждан с европейско финансиране. По план той трябваше да е готов в средата на 2013 г., но оттогава пускането му се отлага заради технически проблеми с прокарването на тръбата по дъното на река Дунав.

След като през февруари 2014 г. стана ясно, че строителят на речния участък се е натъкнал на геоложка структура, която възпрепятства прокарването на тръбата,тогавашният директор на "Булгартрансгаз" Кирил Темелков бе оптимист, че решение ще се намери, макар и със забавяне. Това не се случи, а на мястото на Темелков през декември бе назначен сегашният директор на газовия оператор Георги Гегов със задачата да ускори реализацията на газовите връзки със съседните държави.

През март 2015 г. Гегов обяви обществена поръчка за нов изпълнител на подводното трасе, която в началото на юни бе спечелена от фирмата "Станилов" ЕООД.

Тя трябва да построи за 169 дни трасето от 2.1 км по дъното на река Дунав между Русе и Гюргево срещу 4 599 699.75 евро без ДДС. За целта компанията е ангажирала германската фирма "ЛМР Дрилинг", която има опит в подводно сондиране в редица проекти в европейски държави, както и "Инстасървис".

Все още обаче договор със "Станилов" не е сключен, фирмата не е предоставила изискваните от нея банкови гаранции и бави подписването на поръчката, научи Mediapool от свои източници в държавния газов оператор. От разговорите с избрания изпълнител и подизпълнителите станало ясно, че те се страхуват да не ги сполети съдбата на предишния изпълнител на проекта – консорциум от румънски фирми, водени от компанията "Кала". Не само, че договорът с тях бе прекратен, платили са неустойки за неизпълнението на тази част от газопровода, но и са загубили скъпо оборудване в каверни по дъното на Дунав при опитите за прокарване на тръбите, разказаха запознати.

Това силно притеснявало трите компании и е възможно те да са по-склонни да загубят внесените 45 хил. евро за участие в обществената поръчка, отколкото да не се справят с поставената им задача и да загубят гаранциите, които трябва да внесат, ако подпишат договора за поръчката и да плащат неустойки за неизпълнение като консорциума на "Кала".

От "Булгартрансгаз" не са сигурни колко дълго може да чакат за подписването на договора за поръчката. Възможно е процедурата да бъде прекратена и да се обяви нова. Това означава допълнително забавяне с още поне три месеца, а в "Булгартрансгаз" се притесняват, че в новата процедура може да не се явят достатъчно квалифицирани кандидати.

В сегашната например освен "Станилов" се явиха още трима кандидати - румънската фирма от Плоещ "Хабау ППС Пайплайн Системс", консорциум между фирмите "Ейфаж ТП" и "Висер и Смит Ханаб", Франция, както и обединение, водено от "Анесе" с участието на "Ревиконд Каналтех", "Газстроймонтаж" и "Транс-висмос". Те обаче бяха отстранени тъй като не отговарят на изискванията.

Румънският партньор в проекта – "Трансгаз", който проведе първата поръчка за сондиране на подводното трасе, предпочита да не се намесва.

Не са много и опциите за смяна на трасето на газовата връзката заради определения сервитут от 90 метра, тревожат се в "Булгартрансгаз".

Все пак те продължават да се надяват, че ще успеят да приключат газовата връзка до края на 2016 г. Това е последно определеният краен срок за отчитане на изпълнението на проекта пред Брюксел. ЕК даде 9 млн. евро за газопровода, който трябва да повиши енергийната сигурност в региона.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?