"Газпром" избра "Тотал" за партньор в Щокманското находище

"Газпром" избра "Тотал" за партньор в Щокманското находище

Руският газов монополист "Газпром" избра френската компания "Тотал" за главен партньор в усвояването на Щокманското находище на природен газ на дъното на Баренцово море, предаде ББС в четвъртък.

Освен "Тотал" за участие в използването на запасите на едно от най-големите газови находища, оценявани на 3.7 трилиона куб. м , претендираха още американската компания Коноко Филипс и норвежките Стат ойл и Норск хидро.

Председателят на управата на "Газпром" Алексей Милер обяви, че "Тотал" ще получи 25 на сто от компанията, която ще притежава инфраструктурата за добива на газ от шелфа.

"Газпром" ще задържи поне 51 на сто от акциите на бъдещата компания, пълният контрол върху дружествата с лицензи за находището и ще е "собственик на целите обеми от добиваните количества",  се посочва в съобщение на монополиста

Милер съобщи, че споразумението с "Тотал" ще бъде подписано в петък в Москва, а оставащите 24 процента от добиващата компания може да бъдат предоставени на още един или на няколко чужди партньори.

От "Тотал" потвърдиха намерението си да работят с "Газпром".

Ройтерс обърна внимание на факта, че изборът на "Тота" е станал  след телефонен разговор на президентите на Франция и Русия Никола Саркози и Владимир Путин, за какъвто бе съобщено на сайта на Кремъл, че се е състоял в сряда по инициатива на френската страна.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?