“Газпром” обещава на Европа инвестиции

“Газпром” обещава на Европа инвестиции

Руският газов монополист “Газпром” ще продължи да инвестира в страните от Европейския съюз, независимо от влошените напоследък отношения между Брюксел и Москва, съобщи в сряда ББС.

Това каза в интервю за британския вестник “Файненшъл таймс” първият зам.-управител на “Газпром” Александър Медведев.

“Още преди няколко години обявихме стратегията си да станем водеща световна енергийна компания, - казва чиновникът. – Ние ще вземаме участие във всички етапи на производството, продажбата и търговията, представяйки различни продукти в много райони на света”.

Медведев обвини страните, които блокират подписването на новото споразумение между Русия и ЕС, в егоизъм, който, според него, може да повлияе негативно на политиката на Европейския съюз.

До момента подписването на това споразумение се блокира от Полша, като нейната позиция е подкрепена от Естония и Литва. Варшава оспорва решението на Москва за забрана на внос на полско месо, а прибалтийските републики обвиняват руските власти в налагане на косвени икономически санкции срещу тях.

Обвиненията за “егоизъм”

“Не искам да се меся в отношенията на Европейската общност и политиката ѝ, но мисля, че някои въпроси, които имат общоевропейско значение, са под негативното влияние на страните, което не мислят за проблемите на цялата Европа, а действат изключително от свои егоистични интереси”, - заяви Медведев.

По време на срещата на високо равнище Русия-ЕС, която се проведе в град Самара миналата седмица, за “егоизма” на някои европейски страни говори и президентът на Русия Владимир Путин. Европейските лидери отговориха, че ЕС е основан на солидарност, затова проблемът на една от членките ѝ е проблем на цялата организация.

В интервюто си за “Файненшъл таймс” Медведев потвърди, че “Газпром” наистина мисли за поглъщането на някои европейски компании, но интересите на руския монополист не се разпростират над британската компания “Центрика”, която е най-крупният във Великобритания доставчик на газ.

По думите на Медведев “Газпром” не смята да влага инвестиции и в разработката на Ковиктинското газово находище, което принадлежи на руско-британската компания ТНК-БП. Според него “сега такива преговори не се водят”.

Проблемите на ТНК-БП

По-рано източници от нефтената компания съобщиха, че от известно време се провеждат преговори. Медведев добави, че “Газпром” изобщо не може да помогне на ТНК-БП за решаването на проблема, свързан с Ковиктинското находище.

Федералната служба по надзор в сферата на ползването на природните ресурси съобщи, че започва проверка на ТНК-БП, за да установи изпълнява ли компанията условията по лиценза за добив на газ в Ковикта.

В същото време от компанията не се съмняват, че в резултат на тази проверка руските власти могат да отнемат лиценза им.

Възможността от подобно развитие на събитията обяви и зам.-директорът на Федералната служба по надзор Олег Митвол.

Споделяне

Още от Бизнес